Trafikverkets entreprenörer spränger för att kunna leda om enskilda vägar intill väg 156.
Trafikverkets entreprenörer spränger för att kunna leda om enskilda vägar intill väg 156. Bild: Ola Pilhem

Nya trafikstörningar väntar vid 156:an i januari

Vägbygget mellan Skoghem och Backadal går framåt. Det innebär både goda och dåliga nyheter för trafikanterna. Lagom till midsommar ska allt vara klart.

ANNONS
LocationSkene|
|

– Det ser bra ut, vi jobbar på och tidsplanen håller hittills. Det ska vara klart 20 juni, säger Trafikverkets projektledare Milad Khoury.

Han nämner också att jobbet just nu försvåras av snön och kylan men att det inte är så många svåra moment som påverkas nu innan julhelgen.

Sprängningarna fortsätter, det kommer att sprängas ett par gånger om dagen, men efter nyår kommer sprängningsarbetet på sträckan närmast Maden och Kroklid att minska. Där har trafiken stoppats vid sprängningarna som pågår mellan klockan 9 och 15, och det har bildats köer. Arbetet har anpassats för att inte störa när det är rusningstrafik.

– Trafiken stoppas ju av säkerhetsskäl i max tio minuter, av och till två gånger om dagen vid sprängning, säger Trafikverkets byggplatsuppföljare Magnus Johansson.

Vill förvarna bilister

Det finns information ute på Trafikverkets hemsida så att bilisterna kan planera sina resor men det händer att bilister hör av sig.

– De frågor som kommit in handlar om hur mycket vi spränger och hur länge trafiken stoppas, säger Magnus Johansson.

Efter årsskiftet hoppas de vara så klara att det inte blir lika tätt mellan sprängningarna, det kanske kommer att handla om en sprängning per vecka.

En del av arbetet kommer att flytta en bit bort från vägbanan eftersom Trafikverket ska leda om enskilda vägar åt fastighetsägarna intill väg 156. Detta gör de för att minska antalet in- och utfarter och öka trafiksäkerheten.

Både goda och dåliga nyheter

Att stoppen kommer att upphöra vid Maden är förstås goda nyheter för bilisterna. De dåliga nyheterna är att det kommer att bli ett nytt stopp närmare Skene i höjd med avfarten till Vårkulla. Från och med andra halvan av januari ska vägen breddas och förstärkas i svackan vid Gripsjön.

– Där är dåliga markförhållanden. Där ska det pålas och vi behöver schakta, säger Magnus Johansson.

Milad Khoury är Trafikverkets projektledare för sträckan på väg 156 mellan Skoghem och Backadal.
Milad Khoury är Trafikverkets projektledare för sträckan på väg 156 mellan Skoghem och Backadal.

Det innebär att endast ett körfält kommer att hållas öppet, under några månader. Trafiken kommer att regleras med hjälp av trafikljus och trafikflödena kommer att optimeras på så sätt att det är mer grönt ljus ut från Skene på morgonen och tvärtom närmare kvällen. Trafikverket räknar med att det ändå kommer att bli rejäla köer.

Trots de trafikstörningar som drabbar bilister och grannar så har Trafikverket och ansvariga entreprenören Mark och energibyggarna uppfattat att de flesta har tålamod.

Det kan bero på att många är medvetna om behoven av förbättringar och att de ser fram mot att allt blir mycket bättre när vägen väl är klar.

– Jag tror att folk vill ha det här, de är positiva till det, säger Milad Khoury.

Arbetet fortsätter trots kölden och snön.
Arbetet fortsätter trots kölden och snön. Bild: Ola Pilhem

På andra arbetsplatser har han upplevt att bilister slarvat med att följa hastighetsbegränsningarna och utsatt vägarbetarna för fara men i det här projektet ser han att de flesta bilister uppträder hänsynsfullt.

Bakgrunden till projektet är att det passerar mycket tung trafik på den aktuella sträckan mellan Skoghem och Backadal. Därför vill Trafikverket skapa ett extra körfält. Hela projektet består av tre sträckor på cirka 1 300 meter var, den första sträckan gjordes klar redan för 4 till 5 år sedan. När den nya sträckan är klar till sommaren 2023 så återstår ytterligare en sträcka, det är oklart när det arbetet kan påbörjas.

Projektet är budgeterat till 50 miljoner kronor och mellan 20 och 25 personer arbetar kontinuerligt på plats med vägbygget.

LÄS MER:Möt kossorna i Mark som har allas blickar på sig

LÄS MER:SMHI: Årets kallaste dag i sikte

LÄS MER:”Där kommer de!” Åtta Jas 39 Gripen dundrade över Kinna