Oklar slutnota för kommunens konsultkostnader

Turbulensen på barn- och utbildningsförvaltningen kommer att kosta Marks kommun mer än det som Mark-Posten avslöjade i veckan. Hur mycket mer vet ingen – förrän fakturan kommer.
– I dagsläget har vi inte dessa uppgifter. Vi har uppgifterna först när slutfakturan kommer, säger Totte Staxäng, HR-chef på kommunen i ett mejlsvar till Mark-Posten.

ANNONS
LocationMark|
|

Under torsdagen kunde Mark-Posten berätta att kommunen betalar en konsult 839 kronor i timmen för att arbeta med den nya handlingsplanen på barn- och utbildningsförvaltningen.

Avtalet mellan Marks kommun och Chefsbemanning Sverige AB löper mellan november till december 2022 med möjlighet till två månaders förlängning. Ingen kan svara på hur många timmar konsulten ska arbeta, men som mest kommer kostnaden upp i över en halv miljon kronor, 536 960 kronor enligt Mark-Postens beräkningar.

I dag kan Mark-Posten avslöja att det handlar om ännu mer pengar. Avtalet med Chefsbemanning Sverige AB är inte det enda konsultuppdraget som kommunen haft i samband med turbulensen på förvaltningen.

Kommunen tog hjälp av företagshälsovården Previa för arbetsmiljökartläggningen som blev klar förra våren, och som låg till grund för den handlingsplan som senare antogs. Prislappen för det arbetet landade på närmare 230 000 kronor.

Konsult. Kommun. Förvaltning.
Marks kommun har beställt flera konsultuppdrag det senaste året, med anledning av situationen på barn- och utbildningsförvaltningen. Genrebild. Bild: Gustaf Hallin

Det var även Previa som fick uppdraget att utreda den kränkningsanmälan som elevhälsans chef Maria Fransson lämnade in mot Mari Sandell Molander. Previa skickade i sin tur vidare uppdraget till underentreprenören Human & Heart.

Det är fortfarande oklart vad det kostade kommunen, då Previa i dagsläget inte skickat fakturan för själva utredningen, utan endast för en förstudie av utredningen, som kostade drygt 20 000 kronor. Mark-Posten har varit i kontakt med flera personer för att få svar på vad fakturan för utredningen kommer att landa på, utan att få svar.

Ingen tycks veta.

– I dagsläget har vi inte dessa uppgifter. Vi har uppgifterna först när slutfakturan kommer, säger Totte Staxäng, HR-chef på kommunen i ett mejlsvar till Mark-Posten.

Kommunhuset i Kinna, Marks kommun.
Kommunhuset i Kinna, Marks kommun. Bild: Gustaf Hallin

Sammanlagt har kommunen betalat ut drygt 250 000 kronor i dagsläget, utan att konsultkostnaderna för handlingsplanen räknats med.

Tillsammans med Chefsbemanningsavtalet är summan redan uppe i minst 750 000 kronor.

Utöver det har Marks kommun tidigare tagit in konsulter för att ersätta verksamhetschefer som slutat på förvaltningen. Det har också genererat kostnader.

Carl Eliasson är föreningsombud på Lärarnas Riksförbund i Mark. Han är skeptisk till att kommunen använder pengar till konsulter.

– Vi vill inte använda resurser till konsulttjänster, utan till personal som finns permanent och arbetar här, säger han och tillägger:

– Konsulter sköter sitt uppdrag under en begränsad tid och sedan försvinner de. Vi vill ha ett långsiktigt perspektiv i det. Det är inget vi uppskattar.

En halv miljon i skadestånd

Sedan tidigare har också fackförbunden drivit flera skadeståndsärenden mot kommunen, där kommunen fått betala ut drygt en halv miljon till fackförbunden.

Leif Sternfeldt (C) är ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Han menar att det varit nödvändigt för förvaltningen att använda sig av konsulter för att hantera situationen som varit.

– När det gäller konsultkostnader får man titta på vad man får ut och de personer vi har för att arbeta hos oss. Det är en kostnad men också ett bra arbete som de utför som vi kommer ha nytta av i kommunen och i förvaltningen framöver, säger han och tillägger:

– Jag tror det är väl använda pengar, för vi håller på med en omorganisation, och då kan man inte vidareanställa. Det finns förklaringar till alla de personer vi har inne på konsultbasis.

Om kritiken från fackligt håll säger han:

– Det har varit nödvändigt att använda konsulter i verksamheten och att lösa de situationer vi har innan vi är klara med den nya organisationen. Det är värt de kostnaderna som vi lägger på det, för att få en bra lösning långsiktigt.

LÄS MER:Mark-Posten avslöjar: 839 kronor i timmen för konsult

LÄS MER:Krismöte om läget på förvaltningen