Stormen Hans slog hårdare i andra delar av Sverige. Så här såg det ut i Malmö under söndagskvällen.
Stormen Hans slog hårdare i andra delar av Sverige. Så här såg det ut i Malmö under söndagskvällen. Bild: Johan Nilsson/TT

Ovädret Hans försenat – men nu varnar SMHI

SMHI varnar för höga vattenflöden i vattendrag på tisdagen. Redan under natten till måndagen väntades ovädret Hans dra in över Västra Götalandsregionen – men räddningstjänsten i Mark fick inte in ett enda väderrelaterat larm.

ANNONS
|

På söndagseftermiddagen väntades kraftigt regn dra in över stora delar av Sverige. SMHI varnade för kraftiga regnmängder men det var osäkert exakt hur mycket det skulle regna.

– Det är svårt att förbereda sig. Men man kan vänta sig trafikstörningar i och med översvämmade vägar och viadukter. Översvämningar kan även påverka byggnader och fastigheter, sa Linnea Rehn Wittskog, meteorolog på SMHI under söndagen.

Inte ett enda väderrelaterat larm

På många ställen i Sverige var det mycket riktigt dåligt väder men på måndagsmorgonen verkade det värsta av stormen inte ha slagit till i Västra Götalandsregionen.

– Det har varit mycket lugnt under kvällen. Vi hade inte förhöjd beredskap och det behövdes inte, säger Per Fägersten, vakthavande befäl hos räddningstjänsten.

Så skyddar du dig från översvämning

Inför tisdagen har nu SMHI gått ut med en gul varning om att stora regnmassor kan orsaka höga vattenflöden i bäckar och diken. Varningen är satt från den 8 augusti klockan 16.09 till den 9 augusti klockan. 23.59.

– Klockan 13 kommer vi att ha ett möte med länsstyrelsen hur läget ser ut men än så länge tror jag inte vi behöver höja vår beredskap. Men inför varningen om höga flöden så vill vi uppmana de med golvbrunn hemma att kolla den så inte där ligger löv som kan täppa till och orsaka översvämning. Om man vet att man har drabbats av översvämningar förut så bör man förbereda sig, säger Per Fägersten.

LÄS MER:Man på motorcykel körde av väg – fördes till sjukhus

LÄS MER:Körde i diket – söks av polisen

LÄS MER:Man misskötte sina djur – inget vatten och för trånga utrymmen