P4 Sjuhärads Instagramkonto tog ställning för palestinier

När Nicole Josephson la ut en story på Instagram med budskapet ”I stand with Israel” fick hon många mothugg – bland annat från P4 Sjuhärads instagramkonto.
– Det är inget som SR eller P4 står bakom. P4 eller Sveriges Radio skulle aldrig uttrycka sig på det sättet. Det är något vi tar starkt avstånd från, säger radiokanalens nyhetschef Joel Wendle till Mark-Posten.

ANNONS
|

Under söndagskvällen såg Nicole Josephson, med många tusen följare på Instagram, bilderna från attackerna mot Israel. Hon lade ut flera så kallade stories, bilder eller videos som försvinner från plattformen efter 24 timmar.

– Jag delade att jag tar avstånd från krig och det jag nu ser på bild, att civila drabbas, säger Nicole Josephson.

”Dimper ner meddelande från P4 Sjuhärad”

En bild hade till exempel budskapet ”I stand with Israel”. Enligt henne fick hon många kraftfulla reaktioner från människor som skrev antisemitiska saker men ett svar reagerade hon själv starkt på.

– Då dimper det ner ett meddelande från P4 Sjuhärads Instagramkonto, då fick jag en extrem klump i magen, säger Nicole Josephson.

I meddelandet stod bland annat ”Var är din post när palestinier blir attackerade och mördade ännu värre varje dag?” och ”denna okunskap du sprider är rent av farlig”.

Någon varit inloggad av misstag

I det påföljande samtalet blir det snart tydligt att personen som skrivit av misstag gjort det från P4 Sjuhärads Instagramkonto.

– Då gör personen en pudel och tar avstånd från allt, säger Nicole Josephson.

”Det är absolut inte radiokanalen, jag var felaktigt inloggad”, skriver personen.

Under samtliga artiklar på Sveriges Radios hemsida står följande att läsa: ”Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.”

– Det är ganska alarmerande och olyckligt på många sätt, säger Nicole Josephson.

Hela konversationen finns i bildspelet. Vem det är som ligger bakom är dock i nuläget oklart. Till Mark-Posten säger P4 Sjuhärads nyhetschef Joel Wendle att kanalen utreder händelsen.

Han har tagit del av skärmdumparna, men kan inte säga så mycket i dagsläget.

– Vi vet inte än vad som har hänt.

Enligt honom har de ännu inte hittat de originalen till skärmdumparna, och försöker verifiera meddelandena med hjälp av Meta, som äger Instagram.

Som en försiktighetsåtgärd har de även bytt lösenord till kanalens konton på sociala medier.

– Det är viktigt att vi reder ut det, det är en fråga som handlar om vår trovärdighet.

Han fick kännedom om meddelandena vid 13-tiden under måndagen.

– Det var en tidning som ringde upp och frågade om det, som sett det på X.

Vilka konsekvenser kan det bli för den enskilde medarbetaren i det här fallet?

– Rent generellt sett kan det bli ett personalärende, och då är det inget jag kan uttala mig om, säger han och fortsätter:

– Om det är så att en medarbetare har uttalat sig på det här sättet så kan det begränsa vilka ämnen man rapporterar om exempelvis.

Han poängterar också att åsikten som uttrycktes inte ska tas för att härröra från public service-bolaget.

– Det är inget som SR eller P4 står bakom. P4 eller Sveriges Radio skulle aldrig uttrycka sig på det sättet. Det är något vi tar starkt avstånd från.

LÄS MER:Saga Ludvigssons första fredagsfinal

LÄS MER:Sagas mormor om Idolresan: ”Hon skulle bli något speciellt”

LÄS MER:Från kyrkan i Örby till Ullevi – det här är Saga Ludvigsson