Pascal fixar datorn till den som inte har råd

Det började med en idé när han fyllde år. Nu har han fixat datorer till flera som inte har råd att köpa själva.
– Jag är en jäkel på att bygga, säger Pascal Högström.

ANNONS
|

I början av december fyllde Pascal Högström från Skene år men istället för att få något ville han ge. Han hade samlat på sig en hel del pant och tänkte att någon skulle säkert bli glad av att få ta hand om det och behålla pengarna.

– Så jag la ut det på Facebook och fick ganska många svar, säger Pascal.

Något återkommande var att många behövde pengar till att skaffa sig en dator.

– Då började idén gro i mitt huvud i typ två veckor så tänkte jag att jag testar, jag har har haft det här intresset länge.

I olika grupper skrev han och bad om få gamla datorer och datordelar till skänks, både från privatpersoner och företag. Och en hel del grejer har det blivit.

– I veckan måste jag fixa ett lager eller förråd, allt det här ska inte ligga här i lägenheten. Men jag är sådan att om jag har sagt att jag ska ta emot allt så måste jag göra det.

Vissa grejer har han mycket av, som hårddiskar och fläktar. Nätaggregat och grafikkort är det däremot svårare att komma över. Men flera laptops har han gett bort, en Ipad och i hörnet i köket står en speldator som ska hämtas av en pojke senare under dagen.

– Det känns kul att göra honom glad, de har det dåligt ställt.

Trots det stora intresset har han ingen egen dator. Han lånar sin pappas för att kunna installera drivrutiner och annat på de han ger bort.

Intresset för teknik har han haft så länge han kan minnas. Både pappa och farfar hade yrken som innebar att det fanns många verktyg i närheten.

– Morsan blev väl inte så glad när jag skruvade isär helt nya saker, men det var där det började. Jag älskade att öppna och kolla vad som är kopplat till vad. Så jag är självlärd, säger Pascal Högström.

Vill ha ett jobb

Efter gymnasiet jobbade han med att bygga datorer på ett företag i Göteborg.

– Jag är en jäkel på att bygga, jag har väl byggt runt 2000 datorer så jag vet vad jag gör.

Enligt honom skulle han aldrig kunna sälja något av det han får in, något han också är väldigt tydlig med gentemot de som får ta emot datorerna han har fixat.

– Hade jag sett att något ligger ute till försäljning hade jag blivit arg.

För tillfället är Pascal Högström jobbsökande så han har mycket tid att lägga på projektet. Även om han helst av allt vill ha ett jobb.

– Det är ju typ sånt här som jag vill jobba med. Så jag gör det här nu på min fritid tills jag får ett jobb och kommer fortsätta efter det också. Jag har ADHD så energi har jag.

LÄS MER:Här är företaget som vågar tänka utanför boxen

LÄS MER:Gravar utsatta för sabotage i Örby

LÄS MER:Rekordmånga oönskade julklappar säljs på Tradera och Blocket