Peter gör egna bordtennisrack

Efter att ha sett proffset Truls Möregårdh spela med sitt sexkantiga rack började Peter Eriksson i Kinna fundera. Hur får ett rack se ut egentligen?
– Jag tror inte att det finns några fler i Sverige som gör custom made bordtennisrack, säger han.

ANNONS
|

Kaffemaskinen puttrar och Peter Eriksson har köpt bullar inför Mark-Postens besök. På väggarna hänger tavlor föreställande olika fantasifulla figurer, målningar han gjort själv.

– Jag har alltid varit kreativ och fixat med grejer. Jag har haft ett tiotal bilprojekt och när jag var liten skruvade jag sönder leksaker och kollade hur de fungerar, säger han.

– En barndomskompis är en av Sven Nordqvists söner, du vet han med Pettson, så där har man ju fått inspiration. Farsan har alltid byggt och pillat med grejer och på den vägen är det.

Peter EriksSon har haft bubbla, folkabuss, Jeep, gjort i ordning diverse veteranbilar, renoverat, trimmat, byggt om.

– Båtar har jag haft ett par stycken. Jag har svårt att låta saker vara helt original, det är liksom ’kan jag göra det här lite bättre, bygga om på något sätt’, säger han.

Innan bodde han i Göteborg och hade garage men efter separationen med dotterns mamma bor han i Kinna. Han står i kö för en garageplats men än så länge är han hänvisad till lite mindre projekt.

Började nyligen med bordtennis

– Jag spelade mycket bordtennis när jag var liten, på fritidsgården när man väntade på bussen, säger Peter Eriksson.

Sedan dess har det blivit mer sporadiskt på behandlingshem och gruppbostäder där han jobbat. Bowling har snarare varit hans sport, och det tillsammans med bilarna, familj och hus har gjort det svårt att få plats med ytterligare en hobby. Tills i våras.

– Jag tog med mitt gamla rack som jag hade i högstadiet ner till Kinna BTK (Kinna bordtennisklubb, red. anm.). Men det var lite halvdassigt och gummit var torrt så då köpte jag ett nytt.

Och med det menar han en stomme och gummi som han limmar på själv.

– Bordtennis är en materialsport men ändå inte, du blir inte en bra spelare för att du har ett bra rack men du kan spela på en högre nivå med mer skruv, fart och kontroll om du har bra material.

Men det beror också på vilken spelstil du har.

– Om du skär eller loopar mycket, smashar du mycket, då ska du ha ett material som passar ditt spel.

Såg Truls Möregårdhs sexkantiga rack

Nere på bordtennisklubben blev Stigas sjukantiga rack med det klatschiga namnet Cybershape en snackis. Det som används av Sveriges bordtennisstjärna Truls Möregårdh.

Bakgrunden till formen är att man, enligt pingisexperterna som tagit fram modellen, får en 11 procent större ”sweet spot”, alltså den yta på ens rack som är optimalt att träffa med bollen. Det räta vinkeln ska också göra att själva träffytan blir större för bollar nära bordet jämfört med sin runda motsvarighet.

– Men jag såg att bara stommen kostade 2 200 kronor och nej, det har jag ingen lust att betala, säger Peter Eriksson.

Så han tog sig en titt i regelboken. Racket ska ha en plan yta, ha en viss tjocklek, bestå av 85 procent trä men det får ha vilken form som helst.

– Då tänkte jag att jag gör ett eget. Då blir det mycket billigare och det blir också precis som jag vill ha det.

Gjorde eget ”Cybershape”

Det började hemma hos farsan. Han höll på med modellflygplan så där fanns redan tunna faner, plywood och ultralätt balsaträ. I soffan i vardagsrummet visar han ritningarna.

– Vi sågade ut formen och hittade trä som vi gjorde handtag av. Så köpte vi epoxi-lim och limmade ihop allt.

Det sexkantiga rack Peter Eriksson tog fram.
Det sexkantiga rack Peter Eriksson tog fram. Bild: Arvid Adrell

Resultatet blev ett sexkantigt rack som fungerade men tyvärr blev lite framtungt.

– Men så tänkte jag att racken är ju inte så ergonomiska och de har nästan alltid sett likadana ut, då ville jag tänka utanför ramarna lite.

När man spelar bordtennis har man ju ena pekfingret på gummit och alla som någon gång spelat matchboll mot någon från parallellklassen vet hur retligt det är när bollen studsar på fingret. Lösningen: pistolgreppet.

"Pistolgreppet” som Peter Eriksson snidat fram.
"Pistolgreppet” som Peter Eriksson snidat fram. Bild: Arvid Adrell

– Jag har snidat det här med kniv, och slipat sedan. Så jag har fått känna efter, justera, och till slut blivit nöjd.

Med det pistolliknande greppet slipper alltså pekfingret vara i kontakt med gummit. Men något som kanske går en förbi vid en första anblick är att också formen är lite speciell.

Racket är något droppformat för att förbättra träffsäkerheten.
Racket är något droppformat för att förbättra träffsäkerheten. Bild: Arvid Adrell

– Det är inte helt runt utan droppformat. Om jag spelar och är lite sen har jag större chans att träffa bollen, lite mindre felmarginal. Jag har inte gjort några uträkningar men det borde fungera om man kollar på träffbild och så.

En möjlig affärsidé

Enligt Peter Eriksson kan det rack han tagit fram vara fördelaktigt för den som spelar mycket handledsspel.

– Om man kör mycket snabba backhand- och forehand-loopar eller mycket kort spel.

Ergo är arbetsnamnet.

– Det står för ergonomi och jag har väl tänkt att starta upp och kanske inte konkurrera med de stora företagen men hitta en nischad marknad och kunna finansiera mitt egna spel.

För några veckor sedan träffade han en av Sveriges främsta bordtennisdomare, Ingrid Bogren under ett evenemang i Mölndal.

– Racken är godkända för VM och hon om någon kan ju sin sak.

Själv spelar Peter Eriksson mest för att det är kul och han välkomnar fler. Med specialgjorda rack eller inte.

– Vem som helst kan spela, alla kan lära sig. Till Kinna BTK kan alla komma och man får testa några gånger innan man blir medlem.

LÄS MER:Basketsvepet: Ester Sjöstrand tillbaka mot Norrköping

LÄS MER:300 år gamla Linneväveriet i Horred byter ägare

LÄS MER:Det här kan du hitta på under sportlovet