Robert föreläser om fåglar på Kinna teater

Det började med en fågelbok. Nu har Robert Magnusson rest hela världen runt på jakt efter sällsynta fåglar. På tisdagen ger han sina bästa råd på Kinna teater.
– Jag vill tipsa om lite ställen man kan åka till, säger han.

ANNONS
|

Robert Magnusson har haft fågelintresset sedan barnsben.

– Drivkraften har varit att se nya arter, helst ovanliga arter, säger han.

Som många fågelskådare får han larm när en ovanlig art dyker upp. En vacker dag 1993 plingade det till – en svartlärka i Värmland.

En av få i Sverige som sett svartlärkan

– Som tur var hade jag en ledig dag då och kunde hoppa in i bilen, säger Robert Magnusson. Svartlärkan håller vanligtvis till i sydöstra Ryssland och Kazakstan och den där dagen i maj för 30 år sedan var första och hittills sista dagen den synts till i Sverige.

– Det kändes ju speciellt, det var kul. Jag är en av väldigt få i Sverige som sett den, säger han.

Under åren har det blivit resor till Sydamerika och Asien men med tiden övergick intresset från att leta ovanliga arter till något annat. Under sin föreläsning i Föreläsningsföreningen i Marks regi på Kinna teater under tisdagen vill han inspirera andra.

Udda fakta om fåglar

– Fördelen är att fåglar finns överallt. Om du kollar på en åker eller på tomten. Nu vill jag tipsa om lite ställen man kan åka till och få folk att öppna ögonen för det som är lättillgängligt.

Förutom talgoxe och koltrast finns det lite mer ovanliga arter att upptäcka här i närheten.

– Om man ger sig ut lite grand till en sjö eller något vattendrag finns det änder som man inte ser annars. Det finns också arter som flyttat in till Västsverige under 1900-talet som man kan se på olika platser, svart rödstjärt till exempel.

Och förutom att tipsa om sina bästa fågelskådarplatser vill han bjuda på udda fågelfakta.

– Vissa änder häckar i holkar, det kanske man inte känner till. De kan häcka ganska långt ifrån vatten trots att de är änder.

LÄS MER:Leifs bilder hjälpte när hustrun var sjuk

LÄS MER:Det här kan du hitta på under sportlovet

LÄS MER:Lina Nyberg först ut under vårens ”Fredags”-program