Ruinerna på Hyltenäs kulle fylls med grus – är för farliga

Ruinerna efter George Seatons jaktslott på Hyltenäs kulle ska fyllas igen. 100 år efter att slottet brann ner bedöms de nu vara för farliga.
– Det börjar bli sprickor i konstruktionen, säger Andreas Eliasson, naturvårdare på Västkuststiftelsen.

ANNONS

Hyltenäs kulle ligger på en halvö i Västra Öresjön, sju kilometer från Torestorp. Längst upp skådas en vidunderlig utsikt över sjöarna och skogen som breder ut sig åt alla väderstreck. George Seaton, grosshandlare från Göteborg, tyckte uppenbarligen också att platsen var vacker.

Han lät år 1916 uppföra ett praktfullt jaktslott på platsen. Tyvärr skulle det bara dröja några år tills slottet brann ner 1923. Idag är det hundra år sedan eldsvådan men platsen har glatt människor sedan dess som utflyktsmål. En av dem är Andreas Eliasson, naturvårdare på Västkuststiftelsen som överser naturreservatet.

Slutlekt i ruinerna

– På 80-talet var jag själv där som liten pojk och sprang i gångarna, det är populärt att gå där nere, säger han.

Men nu är det slut med det. Efter en inspektion hittades sprickor i konstruktionen och ruinerna bedöms som för farliga.

– Vi ska blåsa in makadam där. Det tippas först på parkeringen med grusbilar och sedan kommer det en lastbil och suger upp. Sedan blåser den ut det i de här gångarna som finns i den gamla ruinen, säger Andreas Eliasson.

Redan nu står skyltar på platsen som varnar för rasrisken men hur farliga ruinerna är, är svårt att svara på. Det kan ske ett ras snart eller om 15 år men efter att ha tittat noga på problemet tillsammans med länsstyrelsen har man kommit fram till att den bästa lösningen är att fylla igen ruinerna.

Bevarar ruinerna

Tillvägagångssättet med makadam har också fördelen att det går att suga ut det igen om man i ett senare skede skulle vilja undersöka ruinerna.

– Det förstör inte på något sätt, säger Andreas Eliasson.

Arbetet genomförs den 23 oktober och tills dess avråder Andreas Eliasson från att leka i ruinerna.

– Det är bra att undvika det, säger han.

George Seatons jaktslott

George Seaton var en rik grosshandlare från Göteborg med ett stort jaktintresse. Byggandet av jaktslottet på Hyltenäs kulle inleddes 1915 och slottet stod klart året därpå. Dessförinnan hade en väg med plats för två hästspann på rad anlagts för att kunna transportera byggmaterial.

Slottet var byggt i två våningar och ska ha varit 41 gånger 47 meter med en stor borggård. Det inreddes med dyrbara inventarier i form av oljemålningar och gedigna möbler och de flesta rum hade kakelugn. Slottet förseddes med elektricitet av det kraftverk som byggdes vid kullens fot.

Några år senare fick familjen ekonomiska problem och var sällan i slottet. Den 17 december 1923 brann det ner. Orsaken var enligt polisrapporten en spricka i skorstenspipan i fru Seatons sovrum. George Seaton hade försäkrat byggnaden för 700 000 kronor och inventarierna för 350 000 kronor. Det motsvarar i dagens penningvärde cirka 35 miljoner kronor.

Efter branden blev platsen ett turistmål och är numera ett naturreservat.

Källa: länsstyrelsen.se samt utställningen på platsen.

LÄS MER:Nicklas Holmqvist letar efter glömda världar runt om i Mark

LÄS MER:Marks kommun vill satsa 40 miljoner på Skene Skog

LÄS MER:Anders Gustafsson har Kinnas mest spöklika balkong