Så här blir budgeten för Mark kommande år

Det var inte helt oväntat majoritetsförslaget som vann flest röster när det skulle avgöras vilken budget som ska gälla i Marks kommun under kommande året.

ANNONS
|

Oppositionen var beredda på att det var troligast att det skulle bli så.

– Det var ganska väntat med tanke på att de har förankrat förslaget, säger kommunstyrelsens vice ordförande Tomas Ekberg (M).

Majoriteten består av samverkande partierna Socialdemokraterna och Centerpartiet som tillsammans kallar sig för Bästa Mark. De har stöd av Liberalerna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. De tre sistnämnda partierna lämnade in egna budgetförslag där de lyfte fram egna tillägg till budgeten som de i övrigt lämnade sitt stöd till.

Exempelvis ville Miljöpartiet införa fyradagarsvecka eller sextimmarsdag i ett pilotprojekt inom socialförvaltningen, för att på det sättet testa om det går att minska arbetsskador eller att personal går i tidig pension på grund av arbetsbelastning. Det förslaget fick inget bifall.

Votering om laddstolpen

Ett förslag som vållade debatt under onsdagskvällens kommunfullmäktige var frågan om avgifter per kilowattimme för laddstolpar.

– Vi har haft en lång debatt om att vi inte kan leverera gratis elström vid kommunens laddstolpe. Vi diskuterade prislappen och vi yrkade på att de skulle ändra priset från 3 kronor till 5 kronor. Det blev nedröstat, säger oppositionsrådet Tomas Ekberg (M).

Voteringen slutade med siffrorna 27 mot 22 för majoritetsförslaget.

Bakgrunden är att oppositionen inte vill att kommunen ska konkurrera med privata näringsidkare, som bensinstationer som erbjuder laddstolpar.

I övrigt var han nöjd med hur budgetdebatten genomfördes.

– Jag tyckte att debatten var jättebra. Det brukar alltid vara så att man klagar men jag valde att berömma, säger Tomas Ekberg (M).

Kommunstyrelsens ordförande Ulf Dahlberg (S) är nöjd med resultatet.

– Vi fick godkänt ifrån fullmäktige. Det känns bra, det känns som att det finns ett starkt stöd för den här budgeten, säger Ulf Dahlberg (S).

Han säger att det finns viktiga skillnader mellan Bästa Marks budget och oppositionens i hur mycket pengar kommunen ska satsa på välfärdsuppdraget. Det handlar bland annat om den ekonomiska osäkerheten.

– Eftersom 2023 är ett osäkert år tycker vi det är viktigt att kunna satsa på välfärd, säger Ulf Dahlberg (S).

Även han var nöjd med tonläget i debatten.

– Jag tycker ju att stämningen var bra. Samtliga partier i kommunfullmäktige hade en positiv grundsyn till budgeten. Det var små skillnader.

Under torsdagen samlas kommunfullmäktige igen för att rösta fram ledamöter till nämnder och styrelser.

Budget för Marks kommun 2023 till 2024

Det var majoritetsförslaget från i Bästa Mark – Samverkan för Marks kommun som fick flest röster i kommunfullmäktige.

Skattesatsen ska vara oförändrad på 21,51 procent.

Här är ett axplock av förslagen:

• Kultur- och fritidsnämnden tillförs 1,5 miljoner kronor där 800 000 kronor ska gå till föreningsbidraget för att jämna ut skillnaderna mellan hyrda anläggningar och anläggningar som föreningarna driver själva.

• Socialnämnden tillförs 1 miljoner kronor som bland annat ska användas till att anställa en fältassistent.

• Miljönämnden tillförs 600 000 kronor för att genomföra åtgärder för kommunens vattenkvalitet bland annat.

• Teknik- och servicenämnden tillförs 14,7 miljoner kronor som bland annat ska gå till stöd till enskilda vägar. Kommunstyrelsen har en reserv på 10,1 miljoner kronor om kostnaderna för mat och energi skulle öka.