”Vi vet vilka som hanterar narkotika och vi vet vilka som vill ta över” säger polisområdets gruppchef Robert Cleverup.
”Vi vet vilka som hanterar narkotika och vi vet vilka som vill ta över” säger polisområdets gruppchef Robert Cleverup. Bild: Filip Landqvist

Så kommer knarket in i Mark

Den internationella narkotikahandeln har kommit till Mark. Det kunde Mark-Posten avslöja i går. Men hur vanligt är narkotika i kommunen?

ANNONS
|

Klockan 02 på natten den 27 juli 2020 får en man i Marks kommun ett krypterat meddelande i sitt chattprogram.

Meddelandet kommer från en man som precis kört i land i Helsingborg efter att ha åkt färja från den danska sidan. I meddelande står det att han har 50 paket cannabis i bilen och nu är det i Sverige. Det finns flera beställare, men mannen i Mark är prioriterad.

Senare samma kväll åker Markbon till Helsingborg för att lämna över 460 000 kronor till en mellanhand. Vad han inte vet då är att han mer än två år senare ska komma att bli åtalad misstänkt för grovt narkotikabrott. Detta sedan polisen lyckats knäcka krypteringen.

Texten ovan är en del av polisens bevisning mot den nu 28-årige Markbon och två andra män som står åtalade misstänkta för grov narkotikasmuggling.

Olika brott hänger ihop

Polisutredningen genomfördes i det här fallet av riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Även den lokala polismyndigheten stöter på den här typen av brottslighet.

– De internationella ligorna har etablerat sig i Sverige. Mark är på intet sätt undantaget, säger Robert Cleverup som är polisens gruppchef i Mark.

Det senaste året har flera personer i kommunen dömts eller åtalats för uppmärksammade narkotikabrott. Mark-Posten bad polisen om en lägesbild.

– Vi ser en problematik kring narkotika i Mark och Svenljunga. Sedan skiljer det sig inte mot några andra kommuner i Sverige, säger Robert Cleverup.

Han ser en positiv effekt av att de som gör sig skyldiga till grov narkotikabrottslighet hamnar i fängelse. Det får en effekt även på annan brottslighet som misshandel, utpressning och övergrepp i rättssak.

– Generellt sett, när man slår mot storfräsarna i kommunen och lyckas få dem bakom lås och bom så får det en positiv effekt. Dels vad gäller narkotikabrott men också annan brottslighet.

Att ett antal personer frihetsberövas räcker ändå inte för att problemen ska försvinna.

Det finns andra aktörer som tar över när någon etablerad försvinner från marknaden.

– Vi vet vilka som hanterar narkotika och vi vet vilka som vill ta över. Vi har en bra lägesbild om man säger så.

Hur arbetar då polisen för att få bukt med narkotikabrottslighet?

– Det är ju såhär att vi arbetar utifrån vår lokala lägesbild, hur ser det ut i Mark? Polisen får en bild både utifrån sin egen spaning men också genom tips från allmänheten, säger Robert Cleverup.

– Det handlar om att vi är ute och jobbar. Vi arbetar mot narkotikan dagligdags.

Under de senaste åren har flera personer dömts till fängelse efter uppmärksammade narkotikatillslag.

Ett exempel är det som hände på kvällen den 8 januari i år. Då genomförde polisen en husrannsakan i ett företags lokaler i Marks kommun.

I samband med husrannsakan i ett företags lokaler i början av året.
I samband med husrannsakan i ett företags lokaler i början av året. Bild: Källa: Borås tingsrätt

Lokalen används för att odla cannabis och polisen hittade även delar av skörden i form av marijuana. När polisen gick igenom de misstänktas telefoner hittade de bilder och filmer på meterhöga marijuanaplantor.

En person som förekommer i förundersökningen är delvis arbetslös men tar emot en stor mängd inbetalningar i små summor från olika privatpersoner, 188 000 kronor under de 14 månader som polisen har analyserat.

Borås tingsrätt dömde den 1 juli i år en 39-årig man från Marks kommun till fängelse i 15 månader. En 48-årig man och en 48-årig kvinna dömdes till 12 månaders fängelse. Samtliga är bosatta i Marks kommun. Domarna är överklagade till hovrätten.

Förra året spårade Tullverket leveransen till Mark. Marmorskivorna innehöll narkotika.
Förra året spårade Tullverket leveransen till Mark. Marmorskivorna innehöll narkotika. Bild: Källa: Tullverket

Mest uppmärksammat de senaste åren var förmodligen domen som kom i maj 2021. En 34-årig man från Marks kommun dömdes vid Göteborgs tingsrätt till sju års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott, att ha tagit emot 1 200 kg cannabis som dolts inuti marmorskivor som smugglats till Sverige från Marocko. Flera andra personer dömdes i samma mål.

Narkotikans vägar

Robert Cleverup säger att polisen är uppmärksamma på hur situationen ser ut bland ungdomarna i kommunen.

– Vi har kontinuerlig kontakt med externa aktörer som socialtjänsten och skola och fritid genom våra ungdomspoliser.

Var kommer narkotikan ifrån?

– Vi vet ju att människor odlar hemma exempelvis, det vet vi. Vi vet att narkotikan kommer in i kommunen från bland annat storstäderna.

Vilka typer av droger stöter ni på?

–Det vi påträffar är ju amfetamin, kokain och marijuana. Sedan finns det även narkotikaklassade mediciner som exempelvis Tramadol.

Ibland stöter polisen även på dopningspreparat. Exakt vilka droger som är i omlopp beror enligt Robert Cleverup på tillgång och efterfrågan.

LÄS MER:Internationell polisinsats- Markbo fast i knarkhärva

LÄS MER:Mark-Postens julkalender fortsätter – vilken är Marks charmigaste hund?

LÄS MER:Ingrid hyllar sin ort – med arkitektritat pepparkakshus