Så många lagliga vapen finns i Marks kommun

Revolvrar, hagelbrakare och halvautomatiska bössor. Här är vapenlicenserna som utfärdats i kommunen. Nu trendar också en ny typ av kulgevär med mer militärisk stil.
– Det har ökat markant, säger Alexandra Orcander, gruppchef vid polisens vapenavdelning.

ANNONS
|

Enligt siffror begärda från Polismyndigheten finns det 3982* lagliga vapen i bostäder runt om i Marks kommun. Det rör sig bland annat om 1803 kulgevär, 1505 hagelgevär, 254 pistoler.

Var vapen finns är viktigt för polisen att känna till – bland annat vid en pågående insats.

– Det är viktigt vid en eventuell utryckning att polisen har kännedom om att det finns vapen på adressen, säger hon.

I många år har vapenlicenserna ökat, enligt Alexandra Orcander, gruppchef vid polisens rättssektion Väst. I år ser dock polisen en minskning som kan bero på nya regler för ljuddämpare.

– Sedan juli förra året har det varit en nedåtgående trend och vi tror att det beror på att ljuddämpare inte behöver sökas som egen licens längre. Över tid ser polisen en ökning, även under pandemin, säger Orcander.

Vapenlicenser i Marks kommun

I Marks kommun är den största vapenlicensgruppen kulgevär med ändamål för jakt. Ett vanligt förekommande kulgevär är en så kallad älgstudsare.

Halvautomatiska gevär i mer militärisk stil och gevär med öppet pistolgrepp är sedan nyligen accepterade jaktvapen av polisen. Antalet ansökningar av den vapentypen ökar markant, enligt polisen.

I Marks kommun finns även två privata armborst som används för tävlingar. Det finns även två kulsprutepistoler som används i tävlingssyfte.

Detaljerad lista hittar du i faktarutan nedan.

Källa: Polismyndigheten Väst

Ny bedömning om ”militära” vapen

Det var många jakt och vapenintresserade som hängde på låset till vapenavdelningen den 1 augusti. Naturvårdsverket hade ändrat föreskriften om att jaktgevär behöver ”efterlikna konventionella, manuellt omladdade kulgevär för jakt.”

Redan nu ser polisen en trend gällande gevär som har en utformning som går mer mot det militära.

– Ansökningarna rörande halvautomatiska kulgevär med teleskopisk eller vikbar kolv för jaktändamål har ökat markant.

Samtidigt har ny praxis börjat gälla och Polismyndigheten godkänner nu vapentyper med öppet pistolgrepp för jakt. Tidigare ansågs de var kopplade till militära behov.

– Det har prövats av kammarrätt och praxis spretar på området. Myndigheten anser numera att pistolgrepp och vikbar kolv är jaktligt motiverat. Det finns skäl att anta att antalet ansökningar för sådana vapen som tidigare inte givits licens för kommer att öka.

Allra flesta skötsamma personer

Polisen bedömer personlig lämplighet i varje enskild ansökan. Där kan missbruksproblem, brottslighet eller att personen befinner sig i kriminella miljöer göra att en ansökan inte godkänns.

– Det händer att ansökningar avslås på grund av bristande personlig lämplighet. Men de allra flesta som ansöker om vapentillstånd är skötsamma personer som uppfyller kraven för att inneha vapen.

Årligen gör polisen 15 000 tusen slumpmässiga hemkontroller av licenstagare i hela landet. Men en utmaning är personer som av medicinska skäl inte bör ha tillgång till vapen. Där är myndigheten beroende av sjukvården.

– Vi får regelbundet in anmälningar från sjukvården men i de fall någon anmälan inte görs fortsätter personer som är medicinskt olämpliga att inneha vapen trots att de inte borde.

Fotnot: * Siffran 3982 har räknat bort ljuddämpare och andra vapendelar som har egen licens.