Så mycket ger Marks kommun i julklapp

Kommunens julklapp är ett presentkort på 250 kronor. Helt inom reglerna för skattefria julgåvan.
– Det får kosta max 500 kronor, inte vara rena pengar och principen är att det ska vara lika för alla, säger Pia Blank Thörnroos, skattejurist.

ANNONS
|

Marks kommun skänker i år 250 kronor till sina anställda. Gåvan ges i form av ett presentkort hos en upphandlad leverantör. Det är långt under gränsen för den skattefria julgåvan.

– Taket är 500 kronor i marknadsvärde, alltså inklusive moms, säger Pia Blank Thörnroos, skattejurist på Skatteverkets rättsavdelning.

Så länge julgåvan ges i samband med julhögtiden och inte överskrider 500 kronor så är den skattebefriad, förklarar Blank Thörnroos. Marks kommun har nästan 3 000 anställda, så att hålla sig inom gränsen lönar sig.

Pia Blank Thörnroos, skattejurist på Skatteverkets rättsavdelning.
Pia Blank Thörnroos, skattejurist på Skatteverkets rättsavdelning. Bild: Skatteverket

– Principen är också att det ska vara lika för alla, man kan inte ge cheferna mer till exempel, alla måste få samma, säger Pia Blank Thörnroos.

Det handlar inte om att det ska vara exakt samma gåva, det som gäller är proceduren och kostnadstaket.

– Många ger presentkort till exempel där nivån kan bli olika utifrån vad man väljer. Men det är viktigt att det är likformigt, säger hon.

Så mycket ger kommunerna i julklapp 2022

Marks kommun: 250 kronor i julgåva, i form av ett presentkort hos upphandlad leverantör.

Härryda kommun: Budget för julfirande är 1200 kronor per anställd. Cheferna kan lägga pengarna på restaurangbesök, julklapp eller aktivitet. Förra året var gåvan på 600 kronor.

Mölndals stad: Varje anställd får 220 kronor, som ett gåvokort från en upphandlad leverantör.

Kungsbacka kommun: Maxbelopp i Kungsbacka är 450 kronor, men det ska även täcka eventuellt julbord. Varje enhet avgör själva hur fördelningen ska vara.

Kungälvs kommun: 200 kronor som kan användas bland företag som är anslutna till det kostnadsfria lokala presentkortsystemet.

Stenungsunds kommun: 220 kronor per anställd, (exklusive moms) från upphandlade New Promotion Sverige AB.

Orust kommun: Personalen får handla en julgåva för max 500 till sig själva, det ska vara från ett lokalt företag, men får inte vara tobak, alkohol, lotter, presentkort, eller tillgodokort.

Vårgårda kommun: Ingen direkt julgåva, men kommunen har 200-250 att nyttja till jultallrik och eventuellt en mindre klapp.

Herrljunga kommun: Ger 400 i värdecheck att använda i butik.

Alingsås kommun: Ingen julklapp i år, men förra året var det extra generöst på grund av corona. Då fick de anställda julgåva för 1 000 kronor.

Får kommunen skänka vad som helst?

– Pengar får man inte ge bort, det räknas som lön. Presentkort går bra men de får inte växlas in mot kontanter, säger hon och fortsätter:

– Man kan nog ge bort en flaska chianti eller presentkort på Systembolaget till och med. Skatteverket har ingen synpunkt på det, där är det mer en lämplighetsfråga för kommunen.

LÄS MER:Eddas julkulor hjälper barn på flykt

LÄS MER:Största julkalendern i Mark – i söndags tändes första fönstren

LÄS MER:Vinnare tre år i rad – nu får de möta nobelpristagare