Tidigare i höstas gjorde de tre riksdagsledamöterna ett gemensamt besök på Strömskolan.
Tidigare i höstas gjorde de tre riksdagsledamöterna ett gemensamt besök på Strömskolan. Bild: Foto: Privat

Så mycket makt har Mark i riksdagen

Med tre ledamöter från kommunen i riksdagen så är Marks kommun ovanligt väl representerad. Hur ser ledamöterna på kommunens möjligheter att synas i rikspolitiken?

ANNONS
|

– För en kommun med 35 000 invånare så har vi en väldigt bra representation för Mark i Sjuhäradsdistriktet. Det här är nog lite unikt, säger Mikael Larsson (C).

Han har diskuterat med sina kollegor Jessica Rodén (S) och Jan Ericson (M) om hur det kommer sig att det är tre från kommunen. De har kommit fram till att det inte är helt unikt, det fanns en liknande konstellation för 16 år sedan.

Mikael Larsson tror att kommunen kommer att ha glädje av det även om han poängterar att de tre representerar hela valkretsen, Västra Götaland län södra.

– Jag försöker att fånga upp frågor från företag och organisationer i Mark. Sedan kan jag inte förändra saker över en natt.

För en tid sedan var alla tre på plats på Strömskolan och berättade om riksdagsarbetet för eleverna.

– Där kompletterade vi varandra väldigt bra.

Hjärtat av Sjuhäradsbygden

Jessica Rodén säger följande om faktumet att det är tre riksdagsledamöter från Mark samtidigt:

– Jag tycker det är jätteroligt. Eftersom Marks kommun befinner sig i ett gynnsamt läge i Västra Götaland. Jag tycker att det är Sjuhärads hjärta, det är nära till det mesta. Det finns otroliga utvecklingsmöjligheter när det gäller bostäder och näringslivet.

– Det kanske är så att Marks kommun föder duktiga förtroendevalda. Det är helt fantastiskt.

Kommer det märkas att det finns tre ledamöter från kommunen i riksdagen?

– Jag hoppas det. Vi kan bära med oss frågor som är aktuella i Mark. Då kan vi lyfta det i kammaren, och skriva interpellationer, säger hon och fortsätter:

– Även om vi är tre från olika partier så hoppas jag att vi kan hitta gemensamma frågor där vi kan stötta Marks kommuns utveckling.

Moderaten Jan Ericson lyfter fram att det finns ett starkt lokalt engagemang i kommunen för politiska frågor och att det kan vara en förklaring till att Mark lyckats ha en stark representation i Stockholm.

Berömmer skolornas arbete

Det engagemanget har bland annat medfört att det periodvis funnits lokala partier i kommunfullmäktige.

Han vill ge en eloge till Marks gymnasium som ofta bjuder in politiker och har en aktiv undervisning i demokratifrågor.

– Jag har upplevt att vi har en livaktig politisk debatt i kommunen, säger Jan Ericson.

När det gäller frågor som gäller Sjuhärad så lyfter han fram frågor där partierna kunnat arbeta över partigränserna, som satsningen på polishögskolan i Borås och arbetet med infrastrukturfrågor. Det är frågor som påverkar samtliga kommuner i valkretsen. Jan Ericson säger att han framförallt representerar Sverige och alla väljarna i sin valkrets men att han ibland kan fundera över vilka konsekvenser ett visst beslut får för Marks kommun.

Han har en tät kontakt med regionpolitiken och även kommunpolitiken.

– Indirekt betyder det att vi bryr oss om vad som händer i kommunen.

Riksdagsmandat

• Det finns 310 fasta mandat i riksdagen. Dessa fördelas i de olika valkretsarna utefter antalet röstberättigade i varje valkrets. Till det tillkommer 39 utjämningsmandat som delas ut efter att valet genomförts, enligt en beräkning som Valmyndigheten gör.

• I Västra Götaland södra valkrets finns det 7 fasta mandat under mandatperioden 2022 till 2026, fördelade på kommunerna Bollebygd, Borås, Herrljunga, Mark, Svenljunga, Tranemo, Ulricehamn och Vårgårda.

• Dessutom tilldelades valkretsen ett utjämningsmandat vilket innebär att det nu finns 8 mandat från valkretsen i riksdagen. 2022 gick utjämningsmandatet till Ingemar Kihlström (KD) som ursprungligen kommer från Herrljunga.

• Att det blir tre ledamöter från en enda av de åtta kommunerna hänger ihop med hur partierna placerar kandidaterna på sina listor för valkretsen, och slutligen hur många röster partierna får. Det innebär att mindre kommuner som Mark med cirka 35 000 invånare kan får fler ledamöter än exempelvis Borås med cirka 114 000 invånare.

LÄS MER:Nya kommunalrådet brinner för barnens bästa

LÄS MER:Krismöte om läget på förvaltningen