Så ska fler köpa lokalproducerad mat

I 20 år pendlade Anders Wilkes till jobbet på ett stort telekomföretag. Nu har han varit lantbrukare på heltid i snart tre år och vill lyfta vikten av lokalproducerad mat.
– Det är en fantastisk möjlighet, säger han.

ANNONS
|

Varför lokal mat? Det är frågan Anders Wilkes retoriskt ställer i Älekullas bygdegård under onsdagskvällen.

– Vi har ett gyllene läge att ta marknadsandelar nu när omkostnaderna går upp i andra större system, säger han och syftar på exempelvis bränslekostnader när mat ska transporteras långa sträckor.

Ett tjugotal personer, vissa från bygden och andra längre ifrån, har samlats för ett ”förutsättningslöst samtal om hur man kan öka den lokala efterfrågan, tillgängligheten och produktionen av lokal mat.”

Bytte industri mot ekogård

– Jag vill väcka en framtidstro, få fler att se potentialen i platsen man bor på, skapa samarbeten mellan oss som hela bygden kan haka på och dra nytta av.

I över 20 år jobbade Anders Wilkes på telekomföretaget Ericsson i Borås. Något han fortsatte med även efter flytten till Älekulla.

– Jag pendlade som många andra som bor här. Det är också en aspekt, att alla behöver inte göra det om fler börjar producera mat. Det skapar arbetstillfällen som bygger upp en stolthet, att man ser sin bygd som en resurs.

Men en sak i taget. Han fick nog av industrin.

– Jag kände att jag inte levde i linje med hur jag skulle vilja leva. Jag uppskattade vissa saker på min fritid och sedan stängde jag av de känslorna och åkte till jobbet och gjorde mitt för något man inte ville tänka alltför mycket på vad det var.

Lantbruk på heltid

Och lönen var något som bekostade fritiden.

– Dissonansen blev för stor mellan de olika världarna och samtidigt blev jag äldre och äldre. Ska jag göra något annorlunda ska jag göra det nu, annars kanske det blir för sent, säger Anders Wilkes.

Nu har han jobbat som lantbrukare på heltid i tre år på Lillegård Fårfarm som producerar grönsaker, ägg och kött. Det är den erfarenheten han vill dela med sig av, hur det har format honom och hans syn på att skapa mat.

– Att jag bor här säkrar en hållbar produktion, jag skulle inte vilja spruta bekämpningsmedel i min trädgård och jag tänker på att skydda mitt grundvatten. Det tar alla del av just för att man har närheten till varandra.

Fler måste vilja köpa lokalt

Men fler måste få upp ögonen för det lokala och se fler värden än just priset.

– Även om du jobbar i mindre skala måste du få effektivitet. Så hur kan vi få de som valt att sälja kött till Scan att få incitament att sälja till lokalbefolkningen.

Och några idéer verkar ploppa upp runt om i lokalen.

– Man kan samla allting på lokala butiken, säger någon.

– Man måste få ut information om att ”nu finns det att köpa”, säger en annan.

– Jag pratade faktiskt med byalaget om att ha som en digital saluhall på deras hemsida, säger Anders Wilkes.

Som han ser det finns stora möjligheter att följa i hans fotspår.

– Det går att försörja sig och vi skulle kunna bli fler. Jag är fullbokad, det skulle behövas tre, kanske fler som jobbar med att producera. Förutsatt att lokalområdet möter upp.

LÄS MER:Matkassen är 20 procent dyrare: ”Horribelt”

LÄS MER:Mittbacken återvänder till Örby

LÄS MER:Leons Skeneflagga tas upp under kommunens möte