Så ska nya rektorn få ordning på problemtyngda Fritslaskolan

Fritslaskolan sticker fortsatt ut i statistiken över antal kränkningar inom skolan. Den nya rektorn sjösätter nu flera åtgärder för att komma tillrätta med problemen.
– Vi inför en ganska stor åtgärd, säger Elsemarie Hallqvist, nytillträdd rektor på Fritslaskolan.

ANNONS
LocationFritsla|
|

Under senaste mötet i barn- och utbildningsnämnden presenterades ny statistik vad gäller kränkningar, olyckor och tillbud inom skolan. Antalet anmälda kränkningar har ökat generellt inom de kommunala skolorna det senaste halvåret.

Den skola som anmält flest kränkningar är Fritslaskolan med fler än 60 stycken under vårterminen. Det är 10 fler än läsåret innan ut och Mark-Posten skrev även då om problemen där.

– Jag har aldrig varit med om att det är så utmanande med de yngre eleverna, sade dåvarande rektorn Yvonne Nilsson.

Kändisrektorn har tagit över Fritslaskolan

Hon har nu lämnat som rektor på skolan och ny på posten sedan efter sommaren är Elsemarie Hallqvist.

– Jag har sett samma sak. Men sedan vill jag säga att personalen är väldigt duktiga på att använda sig av det här. Jag kommer från Göteborgs stad och där har jag inte sett samma skicklighet i att verkligen anmäla, det ska personalen ha en eloge för, säger hon.

Elsemarie Hallqvist har en bakgrund som rektor för flera problemtyngda skolor i Göteborg. Hon skapade nationella rubriker när hon medvetet överskred budgeten för Nytorpsskolan i Hammarkullen, Göteborg, med 5 miljoner kronor.

Rastaktiviteter ska skapa lugn

Situationerna som föranleder anmälningar på Fritslaskolan sker oftast på skolgården, ett mönster som går igen på alla skolor i kommunen.

– Det är barn som är ute och det blir konflikter, säger Elsemarie Hallqvist.

För att komma tillrätta med problemen har hon sjösatt nya åtgärder som träder i kraft i början av november.

– Förut har fritidspersonalen använts som resurs i klasserna och det behövs också men men nu kommer vi fokusera på att skapa lugn på rasterna. Vi gör ett nytt program med rastaktiviteter, säger hon.

Detta tror hon också kommer skapa bättre förutsättningar i klassrummet.

– Sedan kommer vi anställa en lärare till för att kunna jobba med de barn som har problem med inlärningen. En lärare som har rätt utbildning, ibland kan man se att fritidspersonalen får ta ansvar för sådant de inte är utbildade för, säger Elsemarie Hallqvist.

Aldrig jobbat med lågstadiet innan

Innan Göteborg har hon jobbat i 20 år som verksamhetschef i Katrineholms kommun, en kommun som hon menar liknar Mark på många sätt. Men hon har aldrig tidigare jobbat med förskola, fritids och lågstadiet.

– Därför har det tagit lite tid att förstå verksamheten och vad som behöver göras. Men det som är nytt är att jag kan sätta in åtgärder i tid, tidigt i barnens skolgång, säger hon.

Enligt Elsemarie Hallqvist vill hon också skapa bra förutsättningar för personalen.

– Man ska trivas och tycka att det känns tryggt och meningsfullt att gå till jobbet. Men det är klart, nu kommer jag in och stora förändringar kan skapa oro. Just nu jobbar jag med att skapa ett förtroende i personalgruppen, att vi ska ratta runt det här och att det kommer bli bra, säger hon.

En konkret förändring är också att klasserna i årskurs 1 kommer att bli mindre.

– Istället för att peta in fler fritidspedagoger i klasserna gör vi mindre klasser och anställer en lärare till. Jag tror väldigt mycket på att lärare ska göra det de är bäst på och fritidspedagoger det de är bäst på, säger hon.

Kommer du dra över budgeten för Fritslaskolan?

– Tvärtom. Jag kommer att göra förändringar som gör att jag maximerar varje medarbetares kompetens och att vi arbetar utifrån en helhetssyn i F-9-perspektiv.

Artikeln har uppdaterats.

LÄS MER:Fritslarektorn ser fler kränkningar i förskoleklass

LÄS MER:Carola: ”Hoppas få se Saga i Idolfinalen”

LÄS MER:Karstorps förskola i fokus när Centern bjöd in föräldrar