Så svarar kommunen på svidande Ivo-kritiken

I februari skrev Mark-Posten om den kritik som Ivo riktade mot Marks kommun gällande äldrevården. Det rörde bland annat bristande dokumentation och kontinuitet i personalgruppen. Nu svarar omsorgsnämnden på kritiken.

ANNONS

I februari konstaterade Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, brister i Marks kommun. Det handlar om att läkemedelshanteringen inte skett på ett patientsäkert vis och att dokumentation inte gjorts enligt gällande regelverk.

Dessutom saknades kompetens hos personalen som gör medicinska bedömningar samt att det i vissa fall brister i språkkunskaper. Kritik riktas även mot att vård i livets slutskede inte sker enligt gällande regelverk. Kritiken rör kommunala äldreboenden i Marks kommuns regi.

Åtgärder skickade till Ivo

Under omsorgsnämndens sammanträde i måndags redovisades det svar som nu skickats till Ivo.

– Det handlar bland annat om att ha brytpunktssamtal när det närmar sig vård i livets slutskede som ska genomföras på vårdcentral med läkare, säger Lena Ferm Hansson (C), omsorgsnämndens ordförande.

Detta har skett innan men ska nu genomföras mer systematiskt och regelbundet. För att råda bot på bristerna vad gäller dokumentation ska det upprättas mallar som personalen ska kunna följa för att rapporter ska bli enhetliga och korrekta.

Språkombud har också funnits innan men deras arbete med att hjälpa dem som inte har svenska som modersmål har nedprioriterats, framförallt under pandemin, när det varit hög personalfrånvaro på grund av sjukdom.

– Man har fått prioritera andra saker för att överhuvudtaget få dagen att gå ihop men nu ska man återuppta det, säger Ferm Hansson.

Nu ska arbetstid avsättas för att språkombuden ska kunna stödja de som behöver det.

Vårdförbundet positiva

Gustaf Ahlqvist är kontaktperson för Vårdförbundet i Marks kommun. Han har inte tagit del av de exakta detaljerna men är försiktigt positiv när Mark-Posten går igenom de stora dragen.

– Strukturerade brytpunktssamtal där man lägger upp en plan för vården i livets slutskede är jättebra och språket är A och O att det fungerar, man ska inte behöva bedriva hemsjukvård med tolk.

Höjda löner för sjuksköterskor

Under samma möte beslutades att samtliga sjuksköterskors löner ska höjas med 1 500 kronor och med 2 200 kronor till distrikts- och äldresköterskor med specialiserad utbildning. Detta för att jämställa och i vissa fall överträffa lönerna i närliggande kommuner för att få behålla personal.

– Det är inte helt kopplat till rapporten (kritiken från Ivo, reds. anm) men ett syfte med fler ordinarie är att höja kontinuiteten så att det blir en rimlig arbetssituation, säger Lena Ferm Hansson.

Gustaf Ahlqvist är positiv till beskedet men poängterar att arbetsmiljö och schemaläggning också är viktigt för att personalen ska trivas och vilja stanna kvar.

– Man tackar för det men lönen är bara en del av hur man som arbetsgivare upplevs som attraktiv, säger han.

LÄS MER:Tung kritik från IVO mot äldreomsorgen i Marks kommun

LÄS MER:Mer pengar ska få sjuksköterskorna att stanna

LÄS MER:Stort söktryck på häst- och ekonomiutbildningar