Sjukskriven kvinna var på semester – blir skyldig en miljon

En kvinna i Mark var i flera år sjukskriven och skulle enligt läkarintyg inte klara av att handla eller duscha utan stöd. Semesterbilder på sociala medier visar något annat. Nu blir hon skyldig Försäkringskassan mer än en miljon kronor.

ANNONS
|

Ett läkarintyg från 2019 berättar att en kvinna i 30-årsåldern bosatt i Marks kommun hade stora problem med att klara vardagen. I ett beslut från Försäkringskassan framgår att kvinnan ska ha haft svårt att fokusera på arbetsuppgifter men också att köpa och laga mat, att prata med andra och att hon behövt stöd för att duscha och komma ut ur hemmet.

Kvinnan har sedan dess fått ut sjukpenning från Försäkringskassan. Samtidigt har dock kvinnan på sociala medier lagt ut bilder på när hon bor på hotell och är utomlands. Bilderna är tagna bara ett par månader efter det första läkarintyget.

Resorna talar emot läkarintyget

Försäkringskassan har tagit del av bilderna och startat en utredning. Enligt den bedömer myndigheten att genomförandet av dessa resor talar emot uppgifterna om att kvinnan har haft svårigheter med vardagliga uppgifter och att hon varit isolerad.

Bara att hon klarat av att skapa flera konton på sociala medier och gjort inlägg där menar Försäkringskassan tyder på att uppgifterna i läkarintyget inte stämmer. Tvärtom menar myndigheten att hon varit arbetsför och exemplifierar med kundnära försäljning eller jobb inom transport och frakt.

Blir skyldig mer än en miljon kronor

Sedan 2019 har en summa på 1 087 170 kronor felaktigt utbetalats, en summa som nu krävs tillbaka. Hon har möjlighet att lägga upp en återbetalningsplan i fall hon har svårigheter att betala tillbaka hela summan på en gång. Hon har också möjlighet att överklaga beslutet.

LÄS MER:Arne var Fritslas cowboy – livsverket brann ned

LÄS MER:Följ med hem till Saga Ludvigsson i Stockholm

LÄS MER:Marks gymnasium kollade inte kamerorna efter Majas försvinnande

LÄS MER:Maja dödades – bara meter från det passerande tåget