Skene lasarett.
Skene lasarett. Bild: Karin Lundahl

Skenebon fick Instagramtips från SÄS i väntan på bedömning

Sara, 29, från Skene sökte hjälp för PMDS på vårdcentralen. Men istället för en besökstid fick hon tips på Instagramkonton med tveksam inställning till forskning, vilket Aftonbladet tidigare rapporterat.
– Jag skrev till dem ”vad håller ni på med,” säger hon.

ANNONS

Sara har sedan tidiga tonåren haft problem med kraftiga PMS-besvär men det dröjde några år innan hon fick diagnosen PMDS. Hon vill inte framträda med efternamn eller bild.

– Jag går in i depressioner tre av fem veckor och får humörsvängningar av guds nåde. Jag blir inte den bästa mamman till mina barn de dagarna, säger hon.

Symtomen blir ofta värre efter att man fött barn. Sara kan intyga att det stämmer.

– Min vårdcentral skrev ut antidepressiva men nu räcker inte det längre, jag behöver mer hjälp.

Instagramkonton för inspiration

På Vårdcentralens uppmaning skickade hon en egenremiss till Gynekologmottagningen på SÄS i Skene. Svaret hon fick gjorde henne bestört.

”Hej Vi har mottagit din egenremiss och den är lämnad till läkare för bedömning och eventuellt tidbokning. Vi återkommer. I väntan på återkoppling kan du kanske kika lite på några Instagramkonton för inspiration: Vulverinkos, Womenssync och Doctordiamantis.”

– Jag tyckte att det var väldigt udda, så jag skrev i en grupp med andra som har PMDS och frågade om någon annan varit med om det här. Flera svarade att ’nej, det här är jätteskumt’, säger Sara.

Finns knappt någon forskning

Men hon är inte heller speciellt förvånad.

– Det finns någon stackars sjuksköterska som inte vet hur hon ska hjälpa för det finns knappt någon forskning.

Sara skrev och ifrågasatte svaret hon fått på egenremissen och Vårdcentralen bad då om ursäkt. Erica Cedervret, verksamhetschef för kvinna/barn vid Södra Älvsborgs Sjukhus kommenterade till Aftonbladet:

– Vi ska arbeta utifrån den beprövade vetenskap vi har inom vårt område. Vi ska inte hänvisa till Instagramkonton. Jag kan inte säga annat än att det var fel, sa hon till tidningen.

Så här kan jag inte må

Nu väntar Sara på sin tid, enligt vårdgarantin ska den inträffa inom tre månader. Den hjälp som vanligen erbjuds förutom antidepressiva är preventivmedel och vätskedrivande.

– Sedan hade jag ju hoppats få hjälp med vilken träning jag borde köra, kost, kanske tillskott. Det är sådant som de här Instagramkontona skriver om men det känner jag att jag inte kan lita på, jag vill ha hjälp av vården.

Om det inte hjälper är hon öppen för akupunktur och andra alternativa behandlingar men hon hoppas att det inte ska behövas.

– Men något måste göras för så här kan jag inte må.

Det här är PMS och PMDS

PMS innebär att ditt humör förändras och att du får andra kroppsliga besvär dagarna före mens.

PMS är vanligt, men det kan variera från person till person vilka besvär man får. Du kan också få olika mycket besvär från månad till månad. Besvären kräver oftast ingen behandling med läkemedel.

Symtomen vid PMDS är oftast psykiska och kan vara så svåra att de upplevs som symtomen vid depression och ångest. Skillnaden är att symtomen vid PMDS avtar när du får mensen.

Symtom på PMS och PMDS:

Du känner dig irriterad och lättretlig.

Du känner dig orolig och ångestfylld.

Du får snabba humörsvängningar.

Du känner dig nedstämd och får mindre lust att hitta på saker.

Du känner dig trött och får mindre energi.

Du får svårare att sova.

Du blir svullen i kroppen och särskilt över magen.

Du känner av spänningar i brösten eller att de blir ömma.

Du får huvudvärk.

Du blir hungrigare än vanligt och sugen på sött.

För att få diagnosen PMDS så ska fem av symtomen ovan stämma in på dig. Ett ska vara bland de fyra översta.

Källa: 1177.se