Skolministern: Betygen kan vara ogiltiga

Det är oacceptabelt att en fristående skola tar emot skolpliktiga barn till en skola som inte är godkänd. Det kan innebära att betyg inte är giltiga. Så skriver skolminister Lotta Edholm (L) i ett formellt svar i riksdagen. Nu vill regeringen se högre viten och tätare inspektioner.

ANNONS
|

Det handlar om den kritiserade Montessoristiftelsen Lära för livet i Varberg med filial i Sätila. Regeringen vill att Skolinspektionen ska kunna döma ut högre viten i framtiden.

För tre veckor sedan skrev Mark-Posten om Skolinspektionens viteshot mot Montessoristiftelsen och den otillåtna filialen The Montessori Centre for Work and Study, MCWS, som ligger i Rydet utanför Sätila i Marks kommun. Mark-Postens rapportering om skolan ledde bland annat till att två riksdagsledamöter engagerade sig i frågan.

Det rör sig om riksdagsledamöterna Linus Sköld (S) som själv jobbat som rektor och Niels Paarup-Petersen (C). Båda är ledamöter i riksdagens utbildningsutskott. De har ställt skriftliga frågor på samma tema till skolminister Lotta Edholm (L).

Rubriken är ”Okända skolor”.

Niels Paarup-Petersen (C) ifrågasätter bland annat varför Skolinspektionen måste vänta i ett halvår på att stänga eller dela ut vite mot en skola som drivs utan tillstånd.

– Sådant här finns sannolikt ingen annanstans men vi vet ju inte, säger Niels Paarup-Petersen (C).

Skolministern skriver i sitt svar att en fristående skola ”som inte har godkännande som huvudman för den aktuella utbildningen men ändå tar emot skolpliktiga barn i verksamheten är naturligtvis oacceptabelt. Regeringen har påbörjat en omfattande omläggning av friskolesektorn som kommer innebära att fristående skolor som missköter sig ska möta både tuffare regler och högre viten vid överträdelser än i dag.”

Betyg är inte giltiga

Niels Paarup-Petersen (C) är inte nöjd med svaren från ministern. Han förstår att det ur demokratiskt synpunkt inte kan genomföras några lagändringar på en gång men tycker ändå att det borde kunna gå snabbare.

– Hon säger att det ska tittas på när det tillsatts en utredning. Hon säger att vi ska sätta igång processen, det hade hon kunnat göra på en gång. Det är taffligt, mycket taffligt, säger han.

Skolminister Lotta Edholm (L) skriver också att den enskilde som driver skolan inte har rätt till bidrag av barnens hemkommuner och att ”eventuella betyg från skolan är inte giltiga som betyg från en skolform inom skolväsendet”.

– Först och främst är det barn som är där. Om betygen inte räknas, vad gör man då? frågar sig Niels Paarup-Petersen (C).

Frågan från riksdagsledamoten Linus Sköld (S) handlar om ungefär samma saker, han frågar bland annat hur skolministern ska agera för att säkerställa att det inte finns skolor som drivs utan myndigheternas kännedom i Sverige.

Tuffare regler och högre viten

Regeringen planerar att göra om reglerna för friskolor så att fristående skolor som missköter sig ska möte tuffare regler och högre viten, skriver skolminister Lotta Edholm (L) i sitt svar. Reglerna gäller även vårdnadshavare, som kan få ett föreläggande av sin hemkommun om att barnet ska fullgöra sin skolplikt på det sätt som föreskrivs i skollagen.

”Skolinspektionens tillsyn ska vässas och utvidgas, bland annat i form av fler oanmälda besök, och sanktionstrappan – de sanktioner som tillsynsmyndigheterna på skolområdet kan använda sig av– ska utökas med nya och skarpare åtgärder”.

LÄS MER:Kommunen drar in skolpeng för otillåtna friskolan

LÄS MER:Riksdagsledamot kritiserar skolsystemet efter friskoleskandal

LÄS MER:Otillåtna friskolans hus var utdömt för övernattning – saknade brandskydd