Småföretagskonjunkturen i Sjuhärad är högst i Sverige – Mark ligger bra till

Mark satsar på att bli bästa företagskommun. Ett led i det är fokus på service och bemötande. I dagarna kom ännu en undersökning om småföretagande, Företagsbarometern, där Sjuhärad utmärker sig ekonomiskt bättre än övriga Sverige.

ANNONS
|

Förutom Marks kommun utgörs Sjuhärad av kommunerna Bollebygd, Borås, Herrljunga, Svenljunga, Tranemo, Ulricehamn och Vårgårda. Sjuhärad har den starkaste tillväxten under de senaste tolv månaderna jämfört med övriga regioner.

Begreppet företagsklimat är brett och det finns flera olika undersökningar som på olika sätt mäter företagsklimatet på kommunal nivå. Störst genomslag har Svenskt Näringslivs lokala företagsklimatundersökning och Sveriges Kommuners och Regioners (SKR:s) Insiktsundersökning. I dagarna kom även Företagsbarometern med sina mätningar. Den tas fram av Företagarna, Sparbankernas Riksförbund och Swedbank.

Näringslivet ska känna att det är till oss de ska vända sig, vi är deras entré in i kommunorganisationen

Enligt den undersökningen hade Sjuhärad både den djupaste dippen och den tydligaste återhämtningen av delregionerna i Västra Götaland efter pandemin. Konjunkturen fortsatte uppåt i år och är både högre än genomsnittet i regionen och den klart högsta i riket. Det främsta tillväxthindret hos småföretagen i Västra Götalands län är bristen på lämplig arbetskraft uppger vart tredje företag.

Svenskt Näringsliv har undersökt företagsklimatet

På kommunstyrelsens möte den 24 maj i Kinna, presenterade Svenskt Näringsliv en lokal företagsklimatundersökning för 2023. Något som Mark-Posten skrivit om tidigare där 87 företag har svarat på en enkät från Svenskt Näringsliv.

– Det är i mångt och mycket en attitydundersökning som riktar sig till företagare i respektive kommun. Vi klättrar för tredje året i rad vad gäller företagsklimatet och arbetet gör vi tillsammans med näringslivet. Vi ser en positiv trend vad det gäller service och bemötande, säger Malin Silow, näringslivsutvecklare i Mark.

Näringslivschef Åsa Qvist Ek sa när Svenskt Näringslivs undersökning först presenterades bland annat:

Fabriksbyggnad i Kinnaström som fått nytt liv med flera företag.
Fabriksbyggnad i Kinnaström som fått nytt liv med flera företag. Bild: Boel Ferm

”Vi har höga mål för företagsklimatet i Marks kommun. Hela kommunens utveckling gynnas om företagen upplever att förutsättningarna är goda för att bedriva verksamhet i Mark.”

Vad det gäller kontakt med kommunen ligger Marks kommun högre än genomsnittet. Näringslivsenheten satsar bland annat på att göra besök ute på lokala företag.

– Det är bland det viktigaste och roligaste vi gör i vårt jobb. Näringslivet ska känna att det är till oss de ska vända sig. Vi är deras entré in i kommunorganisationen, säger Camilla Olsson, näringslivsutvecklare.

Mark ligger över Sverigesnittet

Hon säger att vad det gäller betyg för upphandling ligger Mark långt över Sverigesnittet.

– Det kan bero på att inköpsenheten har satsat på att ha en dialog med näringslivet genom möten och bland annat anordnat en anbudsskola.

Camilla Olsson och Malin Silow lyfter också fram alla de föreningar och organisationer som finns i Marks kommun.

Malin Silow och Camilla Olsson, näringslivsutvecklare i Marks kommun.
Malin Silow och Camilla Olsson, näringslivsutvecklare i Marks kommun. Bild: Boel Ferm

– Vi har ett otroligt engagerat näringsliv, som Företagarna Mark, Markföretagens intresseförening, Handel i Mark, Tygriketgruppen, Trivab, LRF Mark med flera. De har i hög utsträckning bidragit till att vi stärker det lokala företagsklimatet, säger Camilla Olsson.

Det finns ett pågående projekt i flera kommuner där Marks kommun deltar, som handlar om företagsrevitalisering. Ett sätt att lyfta fram stora och små företag som har potential att växa.

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern är Sveriges största konjunkturundersökning inriktad speciellt på småföretagskonjunkturen och har genomförts sedan 1985.

Undersökningen omfattar 4 000 företag inom det privata näringslivet med 1–49 anställda.

Urvalet motsvarar totalt över 473 000 privata företag fördelade över hela landet.

Storleken på urvalet och antalet respondenter gör att svaren kan delas upp geografiskt för att mäta skillnader i konjunkturuppfattning hos Sveriges småföretag i samtliga län.

Svenskt Näringslivs enkät om företagsklimatet

Sedan slutet av 1990-talet har Svenskt Näringsliv undersökt det lokala företagsklimatet. Det sker genom en årlig enkätundersökning som riktar sig till företagare i landets 290 kommuner. Den 23 maj offentliggjordes enkätsvaren i den lokala företagsklimatsundersökningen.

LÄS MER:Positiv trend för företagsklimatet i Mark

LÄS MER:I Skene skog ska småföretagen få plats att växa

LÄS MER:Här finns jobben – 30-tal arbetsgivare ställde ut på jobbmässan i Skene