Sprinklersystem uppskjutet i flera år – brister på äldreboende

Vid en tillsyn vid ett äldreboende i Horred upptäcktes flera brister i brandskyddet. Det rör sig bland annat om otillräckliga brandlarm och ett sprinklersystem som inte installerats på fyra år.

ANNONS
LocationHorred|

I somras genomförde räddningstjänsten en tillsyn av Ekås vård– och omsorgsboende i Horred. I anslutning till boendet finns också ett trygghetsboende som undersöktes i samband med tillsynen. Samtliga lokaler ägs och ombesörjs av Marks Bostads AB.

Under tillsynen uppmärksammades en rad brister i brandsäkerheten. Det rör sig exempelvis om nödöppningsknappar som är så högt placerade att inte ens personalen kan nå dem, brännbara möbler längs utrymningsvägar men framförallt avsaknad av sprinklersystem.

– Marks Bostad har haft en sprinklerplan som hela tiden har flyttats fram men nu har vi förelagt om det för att undvika att de återigen flyttar fram det, säger Fredrik Lovén, brandingenjör vid Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund som genomförde tillsynen.

Rullstolsburna ska utrymma via stege

Något annat som nämns i tillsynsrapporten är det trygghetsboende som finns i anslutning till vård- och omsorgsboendet. Trygghetsboendet fungerar som vanliga lägenheter men ett kriterium för att söka lägenheterna är att man är 70 år fyllda.

Upplägget består i närheten till personal från den övriga verksamheten som snabbt kan vara på plats om trygghetslarmen används. Enligt tillsynsrapporten är medelåldern i trygghetsboendet cirka 83 år och det stora flertalet är i behov av hemtjänst. Hälften behöver hjälpmedel i form av rullator eller rullstol.

– Deras alternativa utrymningsväg är den bärbara stegen på brandbilens tak. Det går inte riktigt ihop och är något som räddningstjänsten reagerar allvarligt på, säger Fredrik Lovén.

Brandlarmen inte kopplade vidare

Brandlarmen i trygghetsboendet är inte heller vidarekopplade utan de boende förväntas utrymma själva vid brand. ”Detta bedöms allvarligt då hyresgästerna generellt inte bedöms kunna utrymma själva” står det i tillsynsrapporten från räddningstjänsten.

Helen Magnusson är verksamhetschef för äldreomsorgen i kommunen.

– Jag vet att räddningstjänsten vill ha det till ett särskilt boende men det är det inte, säger hon.

Hon jämför med ett vanligt bostadsområde uppfört på 60-talet där det råkar bo många äldre med hemtjänst. Där finns heller inga extra långtgående krav vad gäller brandskyddet.

– Här finns ingen behovsbedömning, här ställer man upp sig i en kö och enda kriteriet är att man är över 70 år. Bor du i stan har du inget brandlarm som är kopplat till något, säger Helen Magnusson.

”Har en plan”

Då hon är nytillträdd verksamhetschef vågar hon inte uttala sig om brandsäkerheten har varit något diskussionsämne på Ekås under en längre tid, även om hon inte uppfattar det så. Marks Bostad, som är fastighetsägare och förvaltare i det här fallet, har hon heller inga invändningar emot.

– Jag vet att Marks Bostad jobbar och har en plan för hur detta ska tillgodoses, för att sprinkla upp. Man får ta en sak i taget, säger hon.

Som fastighetsägare är det Marks bostad som är ansvarig för att brandsäkerheten lever upp till de krav som finns. Enligt en första plan skulle sprinklers vara installerade 2019, men enligt Svante Dahlquist, vd på Marks Bostads AB, finns det en enkel förklaring till att det inte gjorts.

– Det stavas pandemin. Vi gjorde inte mer än nödvändigt på äldreboendena, vi fann inte det lämpligt då, säger Svante Dahlquist.

Brister ska åtgärdas

Vad gäller trygghetsboendet menar han att de regler som finns från Boverket följs och att räddningstjänstens synpunkter ses som en viktig del i arbetet med att förbättra säkerheten på Ekås och övriga äldreboenden i kommunen.

– De är fantastiskt duktiga och blir en resurs när vi planerar och projekterar. Sedan att vi får förelägganden gör att vi får anpassa tidsplanen men vi hade gjort de här åtgärderna ändå, säger han.

Åtgärderna innebär att installera sprinklers i både äldreboendet och trygghetsboendet på Ekås, ett arbete som också ska genomföras i exempelvis Rönnäng i Kinna och i Torestorp. Upphandlingar av entreprenörer är klara och allt ska stå färdigt 2025. Övriga punkter i föreläggandet ska också åtgärdas.

– Vi försöker verkligen inte smita undan något ansvar. Vi ser det som en fördel att räddningstjänsten hjälper till med det här arbetet, säger Svante Dahlquist.

LÄS MER:Ingen batterifabriken i Svenljunga • Dahlberg (S): ”Överraskade”

LÄS MER:Grisbonden Jimmy Johnsson oroas efter svinpestutbrottet

LÄS MER:Fårägarna om vargangreppet: ”Jättetråkigt och obehagligt”