Stal nio vapen vid inbrott – nu döms tre män

Förra året gjorde tre män inbrott i ett hus i Tranås och stal ett stort antal vapen. Flera av dem påträffades senare i en bil parkerad i Hällingsjö. Nu döms tre män.

ANNONS
|

Det var den 10 september förra året som tre män gjorde inbrott i en villa i närheten av Tranås. Ur ett vapenskåp stal de nio vapen och ammunition. Det rör sig bland annat om ett hagelgevär, en revolver och en tävlingspistol.

En dryg vecka senare påträffades två av männen vid en bil i Hällingsjö. En av dem hade skrivit sitt efternamn i versaler på bilen. I ett hålrum i innertaket hittades ett gevär och i baksätet en pistol. Senare hittades också flera vapen på platser som kunde knytas till männen.

Det har kunnat bevisas att vapnen kommer från inbrottet och männens DNA förekommer på dem. På filmer från en beslagtagen mobil har polisen kunnat identifiera männen poserande med stöldgodset.

Ett hagelgevär från inbrottet har också använts vid en skjutning i Töreboda. Det ska dock ha handlat om en ”provskjutning” enligt gärningsmannen och ingen kom till skada.

Tre års fängelse

Två av männen döms nu vid Borås tingsrätt till tre års fängelse för grovt vapenbrott och inbrottsstöld, den tredje till sex månaders fängelse för enbart inbrottsstöld.

Försvarsadvokat Mikael Korander vill än så länge inte uttala sig om det blir någon överklagan.

– Jag har inte läst igenom hela domen än men jag ska ha ett möte med min klient nästa vecka.

Från åklagarsidan är man på det hela taget nöjd men om det blir något överklagande återstår att se.

– Jag yrkade på ett något längre fängelsestraff, säger kammaråklagare Mattias Sjösten.

– I och med att jag inte riktigt fick fullt ut vad jag yrkat på så har jag inte riktigt landat i den frågan.

LÄS MER:Misstänks ha skickat dick-pics till barn – åtalas

LÄS MER:Markbo döms för olaga frihetsberövande

LÄS MER:300 år gamla Linneväveriet i Horred byter ägare