Succé för Jórs islandshästar under lag-SM i Riddarhyttan

Jórs islandshästförening från Björketorp har tävlat i lag-SM i Riddarhyttan i Västmanland. Resultaten har inte varit pjåkiga.
– Vi har haft fantastiska insatser, helt otroligt, säger Jennie Jedenberg.

ANNONS

Mark-Posten har tidigare skrivit om Jórs islandshästförening med sin bas i Björketorp. Bland annat när de ordnade tävling på isrink men också inför den stora SM-tävlingen som genomfördes under helgen.

– Vi har haft helt fantastiska insatser, helt otroliga. De har överträffat sig själva allihop, säger Jennie Jedenberg som tillsammans med Åsa Jensen Håkanson är ansvarig för ungdomssektionen i föreningen.

De två lagen från Mark, Riddarna från Jór och Cirkus Jórius, placerade sig på en tredje respektive nionde plats i tävlingen där totalt 16 lag från hela Sverige deltog.

– De har haft en otrolig sammanhållning där de har kämpat och stöttat varandra, men också mycket spänning och nervositet. Oavsett placering är vi väldigt stolta över vad ungdomarna och hästarna genomfört under de här tre dagarna, säger Jennie Jedenberg.

Varit borta i fem dagar

Lagen åkte upp redan i onsdags för att göra sig hemmastadda och hinna träna lite innan tävlingarna som drog igång under fredagen. Själva slutresultatet är en sammanvägning av prestationer i flera delgrenar varav flera vunnits av ungdomar från Mark. Det hela avslutades med lagshower där även utklädnader och rekvisita räknas in i bedömningen.

– Lagshowerna är lite spektakulära, lagen har klätt ut sig i olika teman. Ett hade tema tornerspel med hjälmar, lansar och grejer och det andra cirkus med vilda lejon, elefanter och clowner, säger Jennie Jedenberg.

I många fall har stora delar av släkten engagerats för att få ihop alla attiraljer.

– Det är mammor och pappor, mormödrar och farmödrar och kompisar som syr, svetsar och bygger i trä. Lansarna är gjorda av sådana här poolnudlar, man får vara lite påhittig.

Utpumpade men glada

Förberedelserna har pågått sedan i julas och det är ett gäng utpumpade ungdomar som efter att ha tränat i ett halvår under söndagen begav sig söderut och hem igen.

– Ridning är ju en väldigt individuell och lite ensam sport om man jämför med annat, då är detta ett sätt att få ridande ungdomar att träffas. Det har varit helt enormt verkligen, säger Jennie Jedenberg.

Lagen

Cirkus Jórius

Novalie Frisérus, Alda från Jenn

Klara Sjögren, Landaljómi från Västanåmarka Gård

Kornelia Johnsson, Spænir från Milåsa

Annie Amour, Alvar från Stormbo

Sigrid Söderström, Natan frá Ormsstöðum

Linnéa Ferm, Glitnir från Gibraltar

Riddarna från Jór

Malin Seger, Þjálfi frá Hofsstöðum

Minou Lindahl, Ljósálfur frá Fellskoti

Signe Abbes, Háleggur från Milåsa

Sonja Jedenberg, Prins frá Eystra-Fróðholti

Tage Håkanson, Mestur från Milåsa

Anna Prütz, Katla frá Litlalandi Ásahreppi.

Lagledare:

Isabell Steen och Elsa Hedlund

LÄS MER:Gemenskapen viktigast för tävlande i lag-SM med islandshästar

LÄS MER:Hästtävling på is när Jórs islandshästförening bjöd in

LÄS MER:Skulle stänga butiken i Skene – då dök tre maskerade män upp