Theo, 5, skadades svårt i hundattack – nu träder familjen fram

Femåriga Theo attackerades av en hund och fick delar av huvudsvålen bortsliten och svåra skelettskador i handen. Händelsen inträffade i Kungsbacka i somras, men först nu orkar familjen träda fram och berätta.
– Jag skrek högt när jag såg hur svårt skadad han var, säger mamma Nicolette O’Toole.

ANNONS

Hundattacken inträffade i augusti och fick stor uppmärksamhet eftersom offret för attacken, en femårig pojke, fick mycket svåra skador. Men det har dröjt fram tills nu innan familjen orkat träda fram för att ge sin version av vad som hände, något som Aftonbladet var först med att berätta.

Nicolette O’Toole är mamma till femårige Theo, den pojke som skadades mycket svårt när hunden gick till attack. Hon bor i Skene och är själv hundmänniska och hon berättar att de var på besök hos en bekant som är hunduppfödare i Kungsbacka. Tanken var att Theo skulle vara där under ett par timmar, när mamma Nicolette var iväg på ett ärende.

– Snart fick jag ett telefonsamtal att hennes hund hade bitit Theo och att han behövde sys. Jag sa att ’ring ambulansen’ och satte mig i bilen för att möta upp ambulansen vid Circle K vid Onsalamotet, säger Nicolette.

Vårdades i tre veckor

Det exakta händelseförloppet är oklart. Enligt Aftonbladet, som tagit del av polisanmälan, ska den attackerande hunden ha grävt sig ut ur kenneln och gått till angrepp på Theo. Pojken ska också, enligt samma källa, ha lyckats fly upp på ett bord för att skydda sig från hunden.

Det skulle också visa sig, säger Nicolette, att det gått flera timmar från det att hunden attackerat Theo och tills han faktiskt kom under vård. Under tiden hade han blödande och chockad fått sitta och vänta.

– När jag kom fram till Onsalamotet och Circle K och såg hur svårt skadad Theo var skrek jag bara rakt ut. Jag slängde mig in i ambulansen för att åka i ilfart till sjukhuset, berättar Nicolette.

På sjukhuset konstaterade läkarna att Theo hade mycket svåra skador på huvudsvålen, där hunden slitit bort stora hudstycken. På andra ställen hade han sårskador, och skelettet i handen hade krossats av hundbetten.

– Han röntgades för att leta efter inre skador, han tvättades och syddes, de fick göra flera operationer i handen och läkarna tog hud från hans rumpa och transplanterade den till huvudsvålen. Theo låg inne i tre veckor och fick sövas var tredje dag för att göra rent såren, säger Nicolette.

Såren spricker upp lätt

Idag har Theo återhämtat sig så gott det går. Fysiskt.

– Men han har ju PTSD, han litar inte på vuxna och han är rädd om han hör en hund som skäller, berättar mamma Nicolette.

Fortfarande återstår fler operationer och ingrepp för femåringen.

– Det är ett problem att de här såren spricker upp så lätt, och ser han en droppe blod så påminns han om det som hände och blir jätteledsen. Helst vill han gå med mössa på sig hela tiden, säger Nicolette.

Hundägaren utreddes efter händelsen misstänkt för bristande tillsyn av hund och vållande till kroppsskada. Utredningen har dock inte kunnat styrka något brott och har därför lagts ned. Enligt polisen som utredde händelsen så ska den attackerande hunden ha ”avlivats omedelbart”.

– Jag var på flera förhör men fick snart veta att det rådde brist på bevis. Men jag tänker överklaga. Det gick två timmar innan någon ringde ambulansen så min son fick komma till sjukhus, trots att han var så svårt skadad. Hela den tiden fick han sitta och vänta, med blodet rinnande. Det måste väl ändå räknas som någon form av misshandel, säger Nicolette.

Kammaråklagare Pernilla Johansson, som ledde utredningen, skriver så här i ett mejlsvar om varför förundersökningen lades ner:

”Det är ostridigt att pojken blivit biten. Förundersökningen har syftat till att utreda om hundägaren kan ställas till straffrättsligt ansvar för händelsen. Vid en sammantagen bedömning av vad som framkommit under utredningen har jag bedömt att jag inte kan bevisa att hundägaren visat sådan oaktsamhet som krävs för att brottet vållande till kroppsskada ska föreligga.”

Efter beskedet att polisen lägger ner utredningen har vänner och anhöriga i Skene startat upp en Facebooksida med syftet att stötta och hjälpa Theo och hans familj.

Omplacerar sina egna hundar

I dagarna håller Nicolette på att avveckla sin egen hundverksamhet, bland annat med hundar av samma ras som den hund som attackerade sonen, en slags bullterrier.

– Jag vill inte medverka till att det blir fler hundar av den här rasen. Inte när jag sett hur svåra skador de kan ge. Det finns för många dåliga individer som det avlas på, med dåliga egenskaper, hundar som är för skarpa och med för mycket dådkraft, säger Nicolette.

Hon är mycket kritisk till att riksorganisationen kennelklubben inte agerar hårdare mot tveksamma uppfödare.

– Det här är en ras som exploderat i popularitet, och en valp säljs för 30 00–40 000 kronor. Det lockar så klart till sig oseriösa kennlar och uppfödare.

De egna hundarna har hon omplacerat, de sista får nya hem i dagarna.

– De är jättefina hundar, trygga och stabila, och de fungerar jättebra. Men jag har bestämt att efter detta omplacerar jag inte till familjer som har barn, säger hon.

LÄS MER:Centerkvinnorna i Mark uppvaktar kvinnliga företagare – Agneta och Karin hyllas

LÄS MER:Efter snöfallet – skidspår öppnar i Kinna

LÄS MER:Lena Wilderäng prisas av Expressen