Timo Räisänen
Timo Räisänen är förväntansfull inför julturnén. Bild: Jonatan Fernström

Timo valde turnéstart i Öxnevalla

Förr rockade Timo Räisänen gitarr på indieklubbarna med Håkan Hellström. Nu väntar en annorlunda julturné med start i Öxnevalla.
– Det blir en julkonsert för oss som inte gillar julkonserter, säger han.

ANNONS
|

Timo Räisänen sitter i bilen på väg mot Göteborg när Mark-Posten når honom. Numera har han och familjen bytt Hindås mot Provence.

– Det är tre år sedan vi flyttade dit. Det gav rätt mycket, mycket ljus och väldigt mycket mindre depression. Mina barn är numera trespråkiga vilket också är häftigt.

Nu väntar julturné och 14 konserter ska det bli. I Laholm i söder till Umeå i norr men den stora premiären blir på Sju Sjöar i Öxnevalla 3 december.

– Det verkar som ett skittrevligt ställe. Jag gillar att börja lite mer intimt. Man får möta sig själv framför en publik som man kan umgås med på ett mer personligt plan.

Julen Enligt Timo kallar han turnén och då blir det varken glättigt eller överkommersiellt.

– Det blir en julkonsert för oss som inte riktigt gillar julkonserter. Men det är verkligen inte så att jag skämtar bort julen eller att det är något ironiskt, tvärtom är det en resa i känsloregistrets förlovade värld. Det är verkligen tvära kast mellan olika stilar och känsloplatser.

Vill låta som en hel orkester

Men den som förväntar sig Nu tändas tusen juleljus och O Helga natt har ändå hamnat på rätt ställe.

– Verkligen, eller kanske inte Nu tändas men O Helga Natt är världens bästa jullåt. Jag försöker hitta en blandning där jag går från Mössens Julafton till egenskrivna jullåtar. Jag försöker hålla mig till Disney-tradition.

Disney-tradition?

– Jag menar det här pompösa orkestrala fast också en dåtidssentimentalitet som jag tycker är otroligt fin. Coca-colas jultomte, den känslan fast i musik. Jag försöker låta som en hel orkester, det är mitt mål.

Hur ska du själv fira jul?

– Min familj kommer upp den 21:a för att se avslutningen på Stora Teatern i Göteborg, så ska vi fira med svärföräldrarna. Det blir första gången i Sverige på tre år.

LÄS MER:Eddas julkulor hjälper barn på flykt

LÄS MER:Smilla är Marks charmigaste hund, eller...? Följ vår julkalender!

LÄS MER:Största julkalendern i Mark – i söndags tändes första fönstren