Ungdomar slangade bensin – döms till samhällstjänst

Mark-Posten har tidigare skrivit om de två ungdomar som åtalades för att ha försökt stjäla diesel ur en hjulgrävare. Nu har de dömts vid Borås tingsrätt.

ANNONS

I slutet av april i år körde två ungdomar i 15-årsåldern förbi en grävmaskin i Örby. Det var sent, efter midnatt, och de bestämde sig för att försöka ”slanga”, alltså med hjälp av en slang få ut drivmedel ur fordonet.

Enligt domen var de inte helt säkra på hur man går tillväga men de hittade till slut tanklocket och försökte fylla de dunkar de hade med sig. Att de hade dunkar i bilen förklarade ungdomarna med att tankmätaren på A-traktorn var trasig och att man aldrig kunde vara säker på när fordonet fick ”soppatorsk”. Varför de hade en slang hade de svårare att förklara.

Fick tips på Facebook

Det de inte visste var att hjulgrävaren var videoövervakad. Ett larm gick ut till ägaren som åkte ut själv, då var dock gärningspersonerna försvunna. Videon lade ägaren dock ut på Facebook och efter tips därifrån kunde ungdomarna identifieras.

Då ungdomarna inte fick tag på någon diesel hade tingsrätten att ta ställning till huruvida gärningen var att betrakta som ”försök till stöld” eller ”försök till ringa stöld”. Det senare är inte straffbart.

Enligt domen ska dock tidigare rättsavgöranden peka på att försök till ”slangning” av drivmedel nästan alltid bedöms som ”försök till stöld”. Därmed döms de två ungdomarna till 25 respektive 20 timmar samhällstjänst.

LÄS MER:Hittade ungdomar som slangade diesel på Facebook

LÄS MER:Polisen misstänker ett samband mellan bråket och mordförsöket i Skene

LÄS MER:Man åtalas för att ha slagit sin mamma i huvudet med en stol