Basketsvepet: Julskinka och influensaattack

Veckans basketsvep innehåller samtal om julskinka och influensa som sveper genom ligalagets spelar- och ledartrupp.

ANNONS
LocationMark|

Ligalagets coach Frank Alm är tillbaka efter en veckas tid av covid-sjukdom. Han är dock inte den enda personen i och runt truppen som dragits med sjukdom. Sedan tidigare har Evelyn Odner varit sjuk, och även Sofia Bille Köhler och Ester Sjöstrand har fått sig en släng av influensa, enligt Frank Alm.

Även coachkollegan Fredrik Almqvist insjuknade efter helgens bortamöte med Högsbo.

– Det är något som går i truppen. Sofia Bille Köhler låg i sängen i tio dygn. Ester (Sjöstrand) hade det i veckan, säger han och fortsätter:

– Det påverkar en hel del, säger han och syftar på att Mark förlorade mot göteborgslaget.

Siffrorna skrevs till 80–73 i hemmalagets favör.

– Det visade sig att en ganska dålig träningsvecka gör att vi inte orkar spela i 40 minuter. I början spelar vi strålande, sen sätter tröttheten in. Vi får sämre skottprocent på grund av dåliga val.

Han fortsätter:

– Vi skjuter 80 skott och de skjuter 70. Vi vinner returtagning och turnovers, men skottprocenten är för låg. Det är en match vi ska vinna.

Frank Alm är coach för Mark basket.
Frank Alm är coach för Mark basket. Bild: Gustaf Hallin

Han pekar på det faktum att Emilia och Annalena Grün fortsatt är borta, vilket gör att truppen blir väldigt känsliga för skador.

– Förra veckan kunde vi träna med tio spelare en enda gång. Det är mycket som blir lidande, säger han och fortsätter:

– Dilemmat under hösten har varit att truppen är lite för lite i numerären. Det har skadat oss i vårt spel.

”En svår uppgift”

Att förstärka laget har varit en utmaning, enligt Frank Alm, och att lyfta upp egna spelare från föreningens division 2-lag har inte varit aktuellt.

– Tyvärr finns det inte så mycket vi kan göra på kort sikt. Glappet mellan vårt utvecklingslag och ligalag är för stort. Det blir en för svår uppgift för de tjejer som ska göra det.

En spelare som dock kommit tillbaka in i truppen är Charlotta Dahl. Noterbart är att även Moa Halldorsdotter var tillbaka i laget mot Högsbo. I augusti flyttade hon till Halmstad för att studera, men är nu hemma och förstärker laget över jul, berättar Frank Alm. Hon fick drygt tio minuters speltid, och noterades för tre poäng i Göteborg.

Härnäst väntar match mot IK Eos på onsdagen, vilket är den sista matchen innan juluppehållet.

– Det är ännu en viktig match i strecket. Onsdagens match är av största betydelse om vi ska klara av att ta oss till slutspel. Eos har två amerikanskor och två danska tjejer som är duktiga, men det är ett lag vi ska klara av att slå.

Mark baskets ligadamer tränar hemma i Kinnahallen.
Mark baskets ligadamer tränar hemma i Kinnahallen. Bild: Ola Pilhem

Nästa match efter uppehållet för ligadamerna är den 13 januari, då man tar emot Högsbo på hemmaplan. Det innebär ett matchuppehåll på drygt tre veckor, något som Frank Alm välkomnar.

– Matchschemat är bra för vår del. Vi är i behov av ett julbreak för att läka såren, att få infektionen ur kropparna.

Lite julledighet

Enligt Frank Alm tar laget ledigt sex till sju dagar över jul, och tränar sedan för fullt i mellandagarna. Med undantag för systrarna Herlihy, Lindsey Vanallen och Brooklyn Pannell, som åker hem till USA över nyår.

– Vi har försökt se till så att spelarna får fyra till fem dagar ledigt sammanhängande. Det finns inte utrymme för så hemskt mycket vila, vi måste igång igen sen.

Men först väntar julfirande.

– Jul är en viktig familjehögtid för mig. Att få träffa barn och barnbarn. Det är ett bra sätt att gå ner i varv och samla energi, att få umgås med nära och kära över julhelgen.

Och han har en viktig uppgift, nämligen att förbereda julskinkan.

– Det är viktigt för mig. Den ordnar jag. Helst ska skinkskivan vara lika bred som brödbiten. Sen senap på det. Den måste finnas.

Noterbart är också att föreningens herrlag i division 1-lag fortsätter vinna. Under den gångna helgen tog man emot Malbas och vann med 82–77, vilket gör att man placerar sig på en fjärde plats i tabellen.

– Vi är glada att vi har fått fart på herrsidan. Det börjar märkas i hallen. Det kommer mer och mer folk, säger Frank Alm.

Varje vecka uppdaterar Mark-Posten läsarna med det senaste om Mark Basket. Har du fler tips på nyheter om föreningen? Mejla redaktionen@markposten.se.

Mark baskets ligadamer tränar hemma i Kinnahallen.
Mark baskets ligadamer tränar hemma i Kinnahallen. Bild: Ola Pilhem

LÄS MER:Basket-svepet: Julläger, jakt på vinnarspår och covid-sjuk coach

LÄS MER:Mark basket-svepet: Tuff förlust borta mot Södertälje

LÄS MER:Mark-Posten lanserar: Mark basket-svepet

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Mark-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.