Elinore Nilsson kom på fjärde plats i EM

I helgen avgjordes ungdoms-EM i mountainbike i italienska Toscana. Elinore Nilsson slutade på fjärde plats i sin bästa gren.
– Jag hade hoppats på medalj, säger 14-åringen från Mark.

|

När Mark-Posten får tag på Elinor är hon och hennes tvillingsyster Linnea Nilsson i Schweiz. De är på hemresa efter förra veckans EM-tävlingar i Toscana i norra Italien. Båda två tränar och tävlar för IK Trasten till vardags, i söndags avslutades EM i mountainbike för ungdomar och båda två deltog i tävlingarna.

Elinore Nilsson var den som var närmast medalj av systrarna med en fjärdeplacering i klassen XCO, hon tävlade som 15-åring eftersom hon fyller år senare i höst. Hon var seedad att komma på tredjeplats inför loppet.

– Jag var lite besviken, jag hade hoppats på medalj. Jag låg bra med i loppet från början, säger hon.

Hon berättar att hon hängde med i täten ganska länge men att hon tappade mot slutet. I mål skilde det 56 sekunder till den cyklist som kom på tredje plats. Vann gjorde Anja Grossmann från Schweiz.

– Jag är ändå nöjd men det hade varit kul med en medalj när jag ändå hade chans på det. Jag gjorde vad jag kunde.

Siktar på EM i Huskvarna

Hon beskriver förhållandena som i det närmaste idealiska, det hade regnat lite innan loppet och det gjorde att det inte var så dammigt. Sedan var det solsken och fint väder under själva loppet.

Systern Linnea Nilsson kom på 15:e plats i samma lopp.

Elinore Nilsson tävlade även i en annan disciplin, XCC. Där slutade hon som sexa.

Att tävla på internationell nivå är en viktig erfarenhet.

– Det betyder mycket, det är jättelärorikt. Det är större motstånd.

Resten av säsongen väntar tävlingar i Sverige.

Systrarna får tävla som ungdomar även i kommande EM 2024, men då blir det på hemmaplan. Ungdoms-EM genomförs nämligen i Huskvarna nästa år.

Tävlingsdiscipliner för mountainbike

XCO – I denna disciplin startar man klassvis och kör ett förutbestämt antal varv på en rundbana som är cirka 4 till 6 km. Tekniska svårigheter i form av stenkistor, hopp, dropp med mera förekommer.

XCC – Systerdisciplin till XCO men körs på ett kortare varv och med kortare tävlingstid. Tekniska svårigheter i form av stenkistor, hopp, dropp med mera förekommer. Banan läggs ofta så att det finns goda möjligheter till omkörning, vilket ofta ger mer samlade tävlingar.

XCM – Långlopp, en form som passar de flesta cyklister, från nybörjare till elit. Masstart där man kör en lång bana på cirka 60-120 km. Lättare tekniskt än XCO men med större inslag av taktik.

Det finns sammanlagt åtta tävlingsdiscipliner, detta är några exempel. XCO är den vanligaste.

Källa: Svenska cykelförbundet.