Halvtidskoll för fotbollslagen i Mark

För de lokala fotbollslagen väntar nu några veckors välförtjänt semester, när seriespelet tar uppehåll över sommaren. Mark-Posten har tagit pulsen på tränarna. Här redovisas tankarna från kommunens division 5-och 6-tränare.

ANNONS
LocationMark|
|

Som brukligt tar de lokala fotbollsserierna ett uppehåll under sommaren. Det innebär att serien är halvfärdig i skrivande stund.

Niklas Liljekvist tränar Fritsla IF:s herrar, som för närvarande ligger på en nionde plats i division fem södra. Laget har hittills 17 poäng, och det innebär att de har fem poäng ned till Hyssna, som ligger på en negativ kvalplats.

– Rent krasst låter nia som säkerhet och kanske inte något vi är supernöjda med, även om det är godkänt sett till förväntningar. Tabellen är också väldigt jämn. Det är inte mer än sex poäng upp till en tredje plats.

Vad är du mest nöjd med under första halvan?

– Absolut roligast var bortamatchen mot Hyssna. Vi kanske inte spelade så bra fotboll, men killarna står upp och hamnar i underläge i slutet av matchen. Vi ser tröttkörda ut, men från ingenstans och med ett gäng avbytare ser vi till att vända på det och vinna sent. Den var rolig att vinna. Hyssna har blivit lite av våra rivaler. Det är många som känner varandra, och det ligger hyfsat nära. Det var en viktig match att vinna. De ligger bakom oss.

Vad finns det mest utvecklingspotential med?

– Jag tycker vi har en trupp som är bättre än nionde plats i femman. Ett önskemål är att vi skapar en kontinuitet på träningsbasis. Istället för att snitta 10 personer på träning så är det optimalt vara 16. Sen är det konditionen, men viktigaste att man kommer ihop som lag på ett helt annat sätt om man tränar tillsammans.

– Kan vi höja träningsnärvaron så kommer vi lyfta i tabellen.

Hur tar ni tillvara på pausen?

– Nu kör vi helt ledigt. Tre lediga veckor med eget ansvar. Sen blir det två veckor med försäsong. Då testar vi den fysiska statusen.

Niklas Liljekvist, tränare för Fritsla IF.
Niklas Liljekvist, tränare för Fritsla IF. Bild: Privat

Göran Larsson är tränare för Hyssna IF. Laget ligger på kvalplatsen för att hålla sig kvar i division fem södra. Fem poäng upp till Fritsla på säker mark.

– Den är sämre än vad vi vill och trodde. Jag tycker vi har en trupp som skulle kunna hålla till lite högre upp. Det handlar om lite olika faktorer med att folk varit lite borta. I fel matcher har fel spelare varit borta.

Vad är du mest nöjd med under första halvan?

– Det positiva är gruppen. Det är mitt första år i Hyssna och jag hade egentligen tänkt sluta. När de ringde tackade jag först nej. Det har jag inte ångrat, det är en fantastiskt underbar och härlig grupp. Det märkte jag direkt när jag träffade dem. Vi har kanonroligt, även ledare tillsammans.

Vad finns det mest utvecklingspotential med?

– Ganska mycket. Vi har ganska många bra spelare men grunden är väl att försöka vara med så mycket som, möjligt. Något tillfälle får vi spela med de vi tycker är vårt bästa lag. Såna grejer. Vi spelar division fem, folk har jobb som gör att de inte kan vara med hela tiden.

Bästa minnet från första halvan?

– När jag träffade truppen första gången. Hur roligt det kändes för dem att träffa varandra. Då kände jag att jag gjorde rätt som tackade ja. Gruppen är tajt.

Hur tar ni tillvara på pausen?

– Vi kommer gå på ledighet i tre veckor. Men kommer kalla till träning vecka efter det, vet inte om man kan kalla det spontanträning, säger han och fortsätter:

– Är det så att folk åker iväg, men är de hemma och kan, så är de välkomna att komma och träna. Det kommer från spelarna själva. De ville inte vara borta i tre veckor. Det ska vara meningsfullt, en någorlunda grupp som kan göra någonting.

Ledarna för Hyssnas herrlag. Fr v: Göran Larsson och Klas Karlsson.
Ledarna för Hyssnas herrlag. Fr v: Göran Larsson och Klas Karlsson. Bild: Hyssna IF

Peter Georgsson är tränare för Horreds IF. Laget skuggar i toppen av division fem. Inför uppehållet ligger laget på en tredje plats, med 22 poäng.

– Vi är nöjda med det vi åstadkommit hittills. Nykomlingar. Som nykomlingar i serien får vi vara nöjda.

Vad är du mest nöjd med under första halvan?

– Det är alltid roligt med derbyvinster. Vi har två vinster mot Sätila. En match mot Fritsla som vi vann.

Vad finns det mest utvecklingspotential med?

– Att få hela spelartruppen frisk, så vi kan spela med alla. Jag tycker vi har haft ganska stor trupp, så vi har klarat oss ändå. Det är några spelare som varit borta. Vi hoppas de kommer tillbaka.

Bästa minnet från första halvan?

– Alltid roligt att vinna derbymatcher. Lika tråkigt att förlora. Vi har gjort ett par ganska bra halvlekar. 4-0 mot Äspered i halvtid. Där spelet stämde kanonbra som vi ville. 3-0 mot Tranemo i halvtid, säger han och fortsätter:

– Det gäller att få ihop en hel match, och inte bara en halvlek. Annars är vi jättenöjda.

Hur tar ni tillvara på pausen?

– Vi har ett par veckor där vi är hellediga. Och så har vi egen träning som de får sköta själva.

Eksätersvallen. Hemmaplan för Horreds IF.
Eksätersvallen. Hemmaplan för Horreds IF. Bild: Gustaf Hallin

Robert Tjärnlund är tränare för Sätila SK, som skuggar Horreds IF i toppen. Laget har samma poängskörd (22), men något sämre målskillnad.

– Man vill alltid vara högst upp. Vi är med i alla fall. Hösten blir intressant. Det är ett jämnt tabelläge. Vi har något att spela för under hösten, det är kul.

Vad är du mest nöjd med under första halvan?

– Vi kan få ut så mycket mer av vårt spel. Så jag är inte supernöjd. De unga spelarna som försökt visa framfötterna har varit bra. Vi har en ganska ung trupp på många håll, vilket är positivt.

Vad finns det mest utvecklingspotential med?

– Att skapa mer målchanser, vi har varit lite för dåliga på det.

Bästa minnet från första halvan?

– Positivt att vinna en hel del udda-matcher. Efteråt är de ganska sköna att få. Mycket uddamålsvinster. Det är alltid skönt.

Hur tar ni tillvara på pausen?

– Vi tar ledigt i tre veckor, och drar igång den 31 juli. Vårsäsongen är ganska lång.

Robert Tjärnlund, tränare för Sätila SK.
Robert Tjärnlund, tränare för Sätila SK. Bild: Privat

Johnny Gillberg är tränare för Ubbhult/Hällingsjö. Laget ligger på en nionde plats i division sex södra, med nio inspelade poäng.

– Jag är missnöjd på så vis, det är många faktorer som påverkar där vi ligger. Vi hade en väldigt bra försäsong, med bra resultat i träningsmatcher. Vi började serien med seger men efter omgång tre får vi mycket skador, killar som hoppar av och en fjärde kille som ska bli pappa. Vi går ner oss där i personal och träningsintensitet.

Vad är du mest nöjd med under första halvan?

– Truppen har oavsett omgång 4-10 med förluster, men laget har ändå. De gräver inte ned sig för att de åker på en förlust. De knyter näven och ser fram emot nästa vecka.

Han fortsätter:

– Det är en ryggdunk oavsett vad som sker på planen. Det är väldigt positivt.

Vad finns det mest utvecklingspotential med?

– Allt hänger på att vi har spelare på träning.

Bästa minnet från första halvan?

– Inget som jag kan komma på. Segrarna. De var extra sköna.

Hur tar ni tillvara på pausen?

– Vi har uppehåll tre och en halv vecka. Vi börjar vecka 31 igen. Det är semestertider nu, det påverkar.

Marklagen går på semester under juli månad, och seriespelet drar igång senare i augusti.
Marklagen går på semester under juli månad, och seriespelet drar igång senare i augusti. Bild: Petter Ullberg

Tomas Erlandsson är tränare för Kinnahults IF. Laget ligger i mitten av division sex, med 17 inspelade poäng efter halva serien.

Vad säger ni om ert tabelläge – kommentar?

– Det är lite sämre än vad vi hade räknat med, men det är som det är. Hade gärna sett att vi ligger högre upp i tabellen så.

Vad är du mest nöjd med under första halvan?

– Jag är inte nöjd. Vi har underpresterat i vissa matcher.

Han fortsätter:

– Det är socialt bra pojkar, det kan jag inte ta ifrån dem. De är rätt roliga. Men just prestationen på planen, jag hade gärna sett att den har varit bättre.

Hur tar ni tillvara på pausen?

– Vi kör inga träningar i juli. Vi har semester.

Tomas Erlandsson, tränare Kinnahults IF.
Tomas Erlandsson, tränare Kinnahults IF. Bild: Privat

Thorbjörn Ivarsson är tränare för Björketorps IF. Laget ligger på en fjärde plats i division sex södra. Noterbart är att intervjun skedde innan lagets sista match mot Brämhults IK.

Vad säger ni om ert tabelläge?

– Tabelläget ser helt okej ut. Hade gärna haft tre poäng till. Så vi hade haft lite mer kontakt med lagen i absoluta toppen. Men Björketorp är ett ”höst-lag” så vi kommer smyga med där uppe. Vi har absolut inte gett upp något ännu.

Vad är du mest nöjd med under första halvan?

– Det jag är absolut mest nöjd med under första halvan är vårt facit på hemmaplan, där vi fortfarande är obesegrade. Sedan vårt sätt att spela, där mycket varit nytt inför säsongen men spelarna har axlat mycket väl.

Bästa minnet från första halvan?

– Det bästa minnet under första halvan är segrarna över Dardania och Viskafors. Där vi fick bjuda upp och spela ut vårt spel inför våra fantastiska supportar.

Hur tar ni tillvara på pausen?

– Under uppehållet nu så hoppas jag spelarna släpper fotbollen helt en stund. Men samtidigt tränar på egen hand. Vi laddar våra batterier inför hösten.

Thorbjörn Ivarsson, tränare Björketorps IF.
Thorbjörn Ivarsson, tränare Björketorps IF. Bild: Privat

Hajoms IF ligger på en sjunde plats, strax bakom Kinnahult i i division sex södra. Calle Bruno är tränare för laget.

Vad säger ni om ert tabelläge?

– Vi är inte nöjda över tabelläget, vi vill upp i tabellen under höstsäsongen. Det är många duktiga lag i serien i år vilket har inneburit många tuffa och jämna matcher.

Vad är du mest nöjd med under första halvan?

– Lagets sammanhållning och engagemang både på och utanför planen, killarna har gjort det fantastiskt! Vi har även fått in några yngre spelare vilket har påverkat laget i en positiv riktning.

Vad finns det mest utvecklingspotential med?

– Vi kommer att fortsätta att jobba och utveckla de saker vi gjort under våren.

Bästa minnet från första halvan?

– Det har varit många härliga minnen med laget under säsongen, svårt att välja ut något specifikt.

Hur tar ni tillvara på pausen?

– Vi kommer hålla igång med lättare träningspass så vi får återhämta oss både fysiskt och psykiskt.

Calle Bruno, tränare Hajoms IF.
Calle Bruno, tränare Hajoms IF. Bild: Privat

Jesper Sunnerås är spelande tränare i Öxabäcks IF, tillsammans med Rasmus Börjesson och Anton Pettersson.

– Tabelläget är väl inget vi känner oss helt nöjda med utan kommer sikta på att ta någon placering under hösten.

– Vi har inte riktigt lyckats med att knyta ihop säcken i matcher vi haft kommandot i och det blir det som vi kommer att behöva få till. Helt enkelt spela lite mer italienskt och stänga matcherna.

– Det bästa med denna våren är att vi börjat med träningar igen vilket vi inte lyckades att genomföra under hösten.

– Vi tar det lugnt med träningar i sommar och startar med Mjöbäck sparbank cup (5 augusti i Öxabäck, reds. anm.) för att komma igång igen.

Mark-Posten har sökt IFK Örby herr utan framgång.

LÄS MER:Första segern för IFK Örby på hemmaplan

LÄS MER:Kinna IF med första förlusten i division tre

LÄS MER:Historiska matchen för Marklaget

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Mark-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.