Katrin Jonsson om turbulenta debutsäsongen på elitnivå

Tidigare IFK Örby-spelaren Katrin Jonsson kan se tillbaka på en minst sagt turbulent debutsäsong på elitnivå som slutade i nytt kontrakt för Bergdalens IK.
– Det är klart att det är skönt att det avslutades så bra, säger hon.

ANNONS
LocationKinna, Mark|
|

Katrin Jonsson gjorde sin första säsong i elitettan under säsongen som gick, där hon såg till att Bergdalens IK säkrade nytt spel i näst högsta serien även 2023. Det var dock inte helt odramatiskt.

Huvudtränaren Linnea Liljegärd sparkades under sommaren. Tobias Birgersson togs in som sportchef och spelartruppen reagerade kraftigt, vilket gjorde att Liljegärd togs tillbaka och efter det vände lagets trend.

I den sista omgången stod laget på samma poäng som Team TG från Umeå, och målskillnad. Bergdalen mötte toppjagande IK Uppsala Fotboll i den sista omgången, och Team TG tog emot redan klara serievinnarna Växjö DFF. Uttrycket en kniv mot strupen har sällan passat bättre.

Bergdalen spelade 2–3, samtidigt som TG fick samma resultat hemma mot Växjö. Resultatet innebar att laget klarade kontraktet med minsta möjliga marginal.

”Tufft under sommaren”

Vinterkylan har börjat göra sig påmind, och det har gått någon tid sedan Katrin och hennes lagkamrater firade det säkrade kontraktet när Mark-Posten träffar henne för en intervju.

– Det var tufft under sommaren, när vi tog nio raka förluster. Det är klart det inte är roligt att förlora. Samtidigt visste man att det skulle bli en tuff säsong. Sen tog vi viktiga poäng som vi kanske inte skulle ta egentligen, säger Katrin Jonsson.

Katrin Jonsson, fotbollsspelare från Mark.
Katrin Jonsson, fotbollsspelare från Mark. Bild: Gustaf Hallin

Katrin Jonsson satt dock på läktaren i den sista matchen på grund av en känning.

– I halvlek trodde jag det var rätt så kört. Vet inte hur laget kände, men klart att vi haft lite tur med oss de senaste omgångarna med tanker på de andra resultaten, men ibland förtjänar man tur.

Var du nervös?

– Jag var mer nervös i omgången innan när vi mötte Norrköping. Då stod så mycket på spel när Team TG mötte Bromölla. Det är klart Norrköping med den publiksiffran de hade, det är inte jättelätt att ta poäng.

Om säsongen i sin helhet säger hon:

– Jag är jättenöjd över säsongen gick in med att man inte hade någon erfarenhet sedan innan. Man visste inte hur man skulle stå sig, dels mot motståndarna men även sina medspelare och om man skulle få spela någonting. Jag fick förtroendet rätt fort och det är jag väldigt glad över. Sen fortsatte det bara. Jag tycker själv att jag gjort en bra säsong.

Katrin Jonsson, fotbollsspelare från Mark.
Katrin Jonsson, fotbollsspelare från Mark. Bild: Gustaf Hallin

Vad har du utvecklat mest?

– Det taktiska. När man möter bättre anfallare måste man samspela väldigt bra med sin andra mittback och ytterbackarna.

Under säsongen gick nyckelpjäsen Amanda Platenik sönder, och sedan dess har Katrin Jonsson fått spela med både Agnes Jelander och Nathalie Andersson i mittlåset.

– Vi har varvat lite, men det har gått bra.

Hon hoppas dock få se en tydligare satsning från Bergdalens sida inför år två på elitnivå.

Jag är inte beredd att offra så mycket för att spela fotboll. Det är mycket annat jag vill göra.

– Alltså, det är klart att det är jättekul för Bergdalen som klubb och även för Borås att det finns ett lag som fortfarande är i elitettan, det har saknats lite i Sjuhärad kan man tycka. Sen tycker jag att det är jättekul för Linneas skull. Hon har gjort det jättebra sen hon kom tillbaks.

– Nu var det verkligen på gränsen och då krävs det kanske mer för att komma högre upp i tabellen.

”Fokuserat på att vara ledig”

Oaktat hur Bergdalens satsning ser ut 2023 är det i alla fall klart att Linnea Liljegärd inte tränar laget, utan det kommer Anna Stoltze göra. Om Katrin Jonsson kommer att tillhöra Bergdalen är oklart. Nu ser hon först och främst fram emot lite semester.

– Jag har inte funderat någonting på det. Jag har fokuserat på att vara ledig. Jag kommer inte flytta på mig med boende. Jag trivs att bo i Kinna. Det kommer antingen bli att jag spelar i Boråstrakten eller Marktrakten.

Hon fortsätter:

– Jag är inte beredd att offra så mycket för att spela fotboll. Det är mycket annat jag vill göra.

Noterbart är att hennes tidigare klubb IFK Örby klarade nytt kontrakt i division ett kommande säsong.

– Det är jättekul att Örby höll sig kvar i division ett. Den kommer bli helt annorlunda än från tidigare. Den kommer bli närmare elitettan.

Fotnot: När intervjun gjordes hade inte Bergdalen ännu presenterat sin nya tränare efter Linnea Liljegärd.

LÄS MER:Efter avancemanget – Kinna byter tränare

LÄS MER:Skenes tränarrockad – tidigare Kinnaprofilen tar över

LÄS MER:Felix, 23, uttagen till landslaget

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Mark-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.