RIG Mark möttes av rasistiska ramsor från läktaren i Malmö

Svensk baskets generalsekreterare Fredrik Joulamo reagerar starkt på uppgifterna om att en rasistisk hejaramsa använts mot Marks spelare vid matchen i Malmö i söndags mellan Malbas och RIG Mark.
– Det är fullständigt vidrigt och oacceptabelt och det ska inte förekomma, säger Fredrik Joulamo.

ANNONS
|

Det var i söndags som superettan-matchen spelades i Heleneholmshallen i Malmö mellan hemmalaget Malbas och RIG Mark. Borås tidning och Sydsvenskan var först med att skriva om detta. Under matchen hördes rasistiska ramsor riktade mot RIG Marks spelare.

Det rör sig om ungdomsspelare som läser vid Marks gymnasium, RIG står för Riksidrottsgymnasium. Domarna uppmärksammade detta i slutet av matchen och efteråt delade RIG Mark videos på sociala medier på händelsen. Nu utreds det av basketförbundet, Svensk basket.

– Det är riktigt att vi blev uppmärksammade av domare på plats och av RIG Mark att man hade uppfattat att skanderades rasistiska uttryck från läktarhåll. Vi tog kontakt med Malbas som är arrangörsförening och vi har haft kontakt med RIG Mark, säger Fredrik Joulamo.

Malbas ska utreda händelsen

Han tillägger att ansvaret för att ta reda på vad som har hänt ligger på Malbas. Det handlar om att prata med de som var på plats och lyssna på ljudupptagningar.

Den bild som Fredrik Joulamos har fått till sig är att det har handlat om enskilda personer i publiken som har stått för de rasistiska uttrycken. Hemmapubliken har sjungit ”Det doftar seger” samtidigt som en del av publiken istället har använt n-ordet.

– Det är fruktansvärt. Vi, RIG Mark och Malbas är överens om att detta är helt oacceptabelt. Vår bild är att Malbas som förening står för en helt annan värdegrund.

RIG Marks coach hörde först inte

Matchen avbröts dock inte och samtliga i publiken fick sitta kvar efter en tillsägelse från speakern. RIG Marks coach Jon Jenca var koncentrerad på spelet och uppfattade först inte vad som skanderades från läktarna.

– Som coach är man ofta så inne i matchen att man inte tar in vad som händer runt om, säger Jon Jenca.

Det var i slutet av matchen som den rasistiska ramsan ska ha hörts och Jon Jenca gjordes uppmärksam på det av spelare som stannade upp.

– De började titta mot klacken och liksom ’säger de verkligen vad vi tror att de säger?’, det var först då vi började lyssna, säger han.

Men orden var svåra att utröna eftersom två ord skanderades samtidigt. Domarna avbröt matchen för att be speakern att säga till personerna som låg bakom tilltaget.

Spelarna erbjuds samtalsstöd

Jon Jenca blev bestört men säger att spelarna hanterat situationen bra och behöll lugnet. De erbjuds nu samtalsstöd i skolan vid behov.

– De vet att vi har deras rygg oavsett vad, just nu kan vi inte göra mycket mer än att avvakta, säger han.

Enligt Jon Jonce är detta första incidenten av det här slaget han varit med om. Han kan gräma sig lite över att han inte reagerade snabbare.

– Hade jag hört det tidigare hade jag reagerat tidigare, mina spelare är första prio. Men samtidigt, mitt jobb är inte att lyssna på vad som sägs på läktaren. Man hade velat göra mer men å andra sidan är detta inget vi är vana att höra i hallar runt om i Sverige, säger Jon Jenca.

”Faller under hets mot folkgrupp”

Den fortsatta utredning får avgöra om det går att göra någon polisanmälan. Fredrik Joulamo är noga med att påpeka att Svensk basket inte kan driva detta som ett disciplinärende, samma regler gäller på en läktare eller utanför en arena som i övriga samhället.

– Det här är inte ett disciplinärende för oss. Det faller under allmänt åtal, det faller under hets mot folkgrupp.

Det som Malbas och andra föreningar kan göra för att förebygga den här typen av händelser är att utbilda funktionärer och medlemmar så att de kan uppmärksamma och agera när de hör rasistiska uttryck.

– Alla ska vara välkomna och känna sig trygga.

LÄS MER:Talangfull trio till Mark basket

LÄS MER:Ny assisterande coach i Mark Basket: ”En riktig basketnörd”

LÄS MER:Marbos grundare Sven Åke Valfridsson död: ”Hade mycket mod”

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Mark-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.