8 000 år av jakt – nu kommer föreläsningen till Fotskäl

Arkeologen Leif Häggström från Fotskäl har nyligen släppt en bok om jaktens historia i Halland. Nu ska han föreläsa i Fotskäls bygdegård.
– I Marks kommun fanns inte ett enda rådjur, säger han.

ANNONS

Sedan i höstas pågår utställningen Jägaren på Hallands kulturhistoriska museum i Varberg där Leif Häggström jobbar. Från början var tanken att boken ”Jakten i Halland– Från istid till nutid” skulle vara klar till dess.

– Utställningen är baserad på manuset. Men vi hann inte redigera och få allting klart så boken kom 1 april officiellt, säger han.

Leif Häggström är arkeolog och bor i Fotskäl. Han har alltid varit intresserad av djur och natur och har fiskat och fjällvandrat mycket. Först i trettioårsåldern tog han det ett steg längre och skaffade jägarexamen.

– Jag har ofta svårt att hålla isär fritid och arbete, när jag är intresserad av något går jag in i det och försöker kombinera det. Att jag blev arkeolog är förstås ett exempel på det, säger han.

Gjorde intresset till yrke

När han snöade in på jakt hittade han delar i arkeologin som gjorde det möjligt för honom att studera det inom sitt gebit. För tio år sedan gjorde han en total sammanställning av allt arkeologiskt benmaterial på museet och kunde få fram vilka djur som varit vanligast vid en given tidpunkt och hur relationen mellan vilda och tamdjur sett ut.

Den 11 maj tar han med sig sin kunskap till hembyn och ska prata om jaktens historia i Fotskäls bygdegård.

– Boken berättar om hela processen från att inlandsisen smälter då vi hade små grupper av jägare, samlare och fiskare.

I 6 000 år pågår denna nomadiska livsstil innan människan börjar bli bofast och börjar odla. Det fanns gott om vilt i trakterna ändå tills Gustav III genomförde en lagändring. Tidigare fick bara kungen och adeln jaga, nu blev det varje markägares rätt. Jakten blir omfattande.

– Det drev de stora djuren till utrotningens brant. I Marks kommun fanns det inte ett enda rådjur.

Så smakar säl

Boken handlar, som framgår av titeln, mest om Halland men under föreläsningen ska han fokusera mer på Västergötland och Mark.

– Man har hittat ben från två vildrenar inbäddade i mossar Marks kommun som har dött när inlandsisen försvann.

Han hoppas på frågor under föreläsningens gång.

– Jag gillar mycket dialog med publiken så jag tar gärna frågor under föreläsningens gång och väver in det i det jag pratar om, säger Leif Häggström.

Själv jagar han en del vildsvin men berättar att han gärna provar nya saker.

– Har jag fått chansen att lära mig något nytt har jag tagit den. Det är licensjakt på säl nu så det har jag gjort en del.

Hur smakar det?

– Som en korsning mellan lever och välhängd nöt. Jag tycker det är helt okej, resten av familjen tycker inte om det.

LÄS MER:Så ska Skene bli säkrare med bättre korsningar

LÄS MER:Nu lammas det på fårgården i Fotskäl

LÄS MER:Helgonetbilen prisades på mässan