Nu lammas det på fårgården i Fotskäl

Under tre veckor föds ungefär 100 lamm på Gångemad fårgård. Pernilla Abrahamsson, som annars är högstadielärare, har fullt upp på påsklovet.
– Vi jobbar dygnsskift under lamningen, säger hon.

ANNONS
LocationFotskäl|

Gångemad fårgård ligger på en höjd med utsikt över Fotskäls kyrka och nejderna bortåt Berghem och Skene. Det regnar när Mark-Posten hälsar på och det passar dessvärre stämningen ganska väl denna förmiddag.

– Hon kommer bli ledsen nu när jag tar lammet, så hon får vara lite med det så kanske hon förstår, säger Pernilla Abrahamsson.

En tacka har precis fött två lamm, ingen av dem klarade sig.

– Det är sorgligt när de förlorar båda, säger hon.

Pernilla Abrahamsson var med under lamningen och hjälpte till men återupplivningsförsöken hjälpte inte den här gången.

– Hon kommer säkert att gå och bräka efter dem men sedan går det över efter ett par dagar, säger hon.

Sorgliga missöden som detta är tyvärr en del av arbetet på en fårgård.

Fåren är vila från jobbet

Pernilla Abrahamsson driver Gångemad fårgård tillsammans med Urban och Sofia Sörqvist och det har de gjort i 18 år nu. De har ungefär 50 får som producerar 100 lamm.

– Vi hade som ambition att kunna leva på det men det krävs väldigt mycket jobb för att leva på ett lantbruk och man behöver väldigt många djur, säger hon.

Alla tre har andra jobb, Pernilla Abrahamsson är högstadielärare i Kinna.

– De blir som vila för varandra, med fåren får man vila från jobbet och tvärtom.

Men är vila aldrig vila?

– Det beror på hur man vilar, säger hon och skrattar.

– Men vi har alltid varit noga med att åka på semester så att man inte är här jämt.

Under lamningen blir det dock inte mycket vila, någon har uppsikt över djuren dygnet runt. När Mark-Posten hälsar på är den första av ungefär tre veckor avklarade. Baggarna får göra sitt under en bestämd tid så att de har koll på när det händer. Och de är noga med vilka tackor som ska betäckas.

– Säg att de har svårt att ge di eller att det skulle innebära lidande för dem, då väljer vi bort dem, säger hon.

Slakt till hösten

Förutom de två lamm som inte klarade sig har lamningen gått bra. Fåren klarar vanligtvis av allt själva. Sommarbetet inleds med en vårpicknick när allmänheten välkomnas för att se hur arbetet på gården går till. Då kan man få beskåda fårvallning med deras border collies.

Till hösten ska lammen slaktas och då kan man beställa lammlådor.

– De har ett bra liv och vi kör dem till slakten, går med dem in där de ska bo över natten och vet att de gör det på ett jättebra sätt på slakteriet. Ska man äta kött ska det vara sådant här.

Någon nedgång i efterfrågan har de inte märkt av trots de något svajiga tiderna.

– Vi har fått höja priserna lite men inte som handeln gör. Vi hade ett uppsving under pandemin när många började köpa lokalt och mycket har hållit i sig, jag kan inte se någon skillnad.

Sommarbetet viktigt

Gården är ekologisk och det mesta av fodret kommer från de egna markerna. Mestadels ensilage men också havre. Undantaget är ekologiska ärtor som de köper in till de tackor som får tre eller fler lamm och kan behöva ett extra tillskott.

– För mig är det väldigt viktigt att veta att djuren har haft det bra, att grejerna är schysst producerade, säger Pernilla Abrahamsson.

Några påsklamm från Gångemad är det inte tal om.

– Nej, då måste de vara födda i december kanske. Med vår filosofi passar det bättre att låta dem lamma nu och sedan gå på bete ute under sommaren.

För tillfället är de nöjda med gårdens storlek och har inga planer på att utöka verksamheten.

– Med alla djur är det mycket jobb, det är mycket att tänka på. Sedan ska man inte vara rädd för det för de är jädrigt mysiga, säger hon.

LÄS MER:Kvigan försvann till skogs i tio dagar

LÄS MER:Helgonetbilen prisades på mässan

LÄS MER:Återupplev 50-talet hos Börje och Lillemor