Andreas vill förändra genom satirkontot Dr Glad

Dr Glad AB är ett satirkonto med en fiktiv nätläkare som dagligen skriver saker i syfte att förändra vården. Bakom kontot står Andreas Thörneby från Kinna som tvingades träda fram efter hot och obehagliga meddelanden.

ANNONS

Allmänläkaren Andreas Thörneby, 47, från Kinna driver satirkontot Dr Glad AB på appen X (Twitter). Tillsammans med sitt privata konto har Andreas nästan 20 000 följare och i över fem år har han använt dem för att belysa problem och utmaningar kopplade till svensk sjukvård.

– Det var aldrig tänkt som humor främst, utan ett förbättringsarbete. Jag tillhör den ironiska 70-talsgenerationen och uppskattar satir som påverkansmetod. Den är väldigt svår att värja sig mot, säger Andreas Thörneby.

I februari 2018 startade han Dr Glad AB efter att ha byggt upp en frustration kring problemen inom sjukvården. Just då rörde sig en av de hetaste debatterna om så kallade nätläkare och deras sätt att arbeta på. Dr Glad är en påhittad nätläkare vars syfte är att belysa de problem inom vården som Andreas Thörneby, som jobbat som allmänläkare i snart tjugo år, stöter på till vardags.

– Dr Glad är en fiktiv person, i ett fiktivt företag, som agerar som sig själv i en tänkt satirisk verklighet. Där är det de skruvade impulserna som har med det företagsverket att göra som står i fokus.

Frustration låg bakom kontot

Andreas Thörneby ville hitta ett effektivare sätt att rikta kritik mot nätläkarföretagen. Han upplevde att debatten höll låg nivå och han uppfattade den som ohederlig. Det var på ren impuls som han startade det anonyma satirkontot.

– Jag blev så arg och ledsen. Så jag gjorde detta för att formulera frustrationen och få det ur kroppen. Sen var det några som läste och tyckte att det var träffande och roligt och då blev det ju ett litet följarantal.

Även om Andreas Thörneby har humor som främsta verktyg är det inte det som är den huvudsakliga tanken med kontot.

– Allvaret kommer på första, andra och tredje plats, humorn kanske på fjärde, säger Andreas Thörneby eftertänksamt.

Att kontot var anonymt gjorde också att det var svårare för nätläkarföretagen att värja sig mot argumenten. Andreas upplevde att det var svårt att få ett konstruktivt svar på kritik mot nätläkarbranschen, och att de i stället svarade genom personangrepp mot den som kritiserade.

– Det var något som var kännetecknande för debatten fram till den här punkten. Om en allmänläkare kom med kritik mot hur nätläkarna arbetade så var det naturliga motangreppet, nästan varje gång, att misstänkliggöra den personen. Att låta kritiken vara utan identifierbar avsändare gör den försvarsstrategin svårare, det var tanken.

Tvingades träda fram efter hot

Twitter, berättar Andreas, har alltid varit någonting han uppskattar.

– Twitter har varit en guilty pleasure i flera år. Det är ganska roligt att knyta kontakter, lära sig saker och skoja. Det har varit socialt och kunskapsutbyte som har varit en liten strimma i livet de senaste åren.

Men det dröjde inte länge efter att Dr Glad AB startades innan någon tog reda på att det var Andreas Thörneby som låg bakom kontot och det inte blev en lika rolig plats längre. Snart började obehagliga meddelanden och hot från nätläkare att strömma in och han kände sig tvingad att bryta anonymiteten.

– Jag fick några meddelanden i stil med “Vet din arbetsgivare om att du gör detta” och “Tänk om någon skulle få reda på vem du är”. Det var obehagligt gjort och jag tyckte att det var dålig stil. Det säger ändå något om hur hotade vissa nätläkare kände sig.

Efter de obehagliga hoten valde han själv att berätta att han ligger bakom kontot. Ingenting har förändrats sedan dess och han säger att anonymiteten inte hade något egenvärde.

– Jag var ju alldeles för klumpig och oerfaren för att kunna hålla anonymiteten. Vissa gömmer sig bakom anonymitet för att säga fula saker men jag gjorde aldrig det. Så jag har inte ändrat någonting och står för allt jag skrivit, säger Andreas Thörneby.

Skillnaden mellan Dr Glad AB och Andreas Thörneby

Han har även ett eget konto, i sitt eget namn. Trots att samma person skriver allt innehåll säger Andreas Thörneby att det är två helt olika saker, även om det är samma hjärna som ligger bakom de olika kontona.

– När jag skriver som mig själv är det mer vårdpolitiska kommentarer, hur det är att jobba inom primärvården och hur samarbetet går till och en hel del annat såsom ordvitsar och skämt.

Sedan han kom ut som Dr Glad har han nästan bara fått positiva tillrop från kollegor, nära och kära. Men det finns några som tycker att han spenderar för mycket tid på X (Twitter).

– Mina närmsta tycker kanske att jag lägger lite mycket tid på Twitter och det kan vara sant, det är lätt att sugas in i det. Jag skulle uppskatta att jag kanske lägger en timme om dagen på Twitter men det kanske är som med motion, att det är en lite förskönad bild man har, skrattar Andreas Thörneby.

LÄS MER:Riksdagsledamot kritiserar skolsystemet efter friskoleskandal

LÄS MER:Skolministern: Skolor utan tillstånd ska självklart aldrig ens få starta

LÄS MER:Jonas Jerebko slår tillbaka mot kritiken efter ursäkten