Skolministern: Skolor utan tillstånd ska självklart aldrig ens få starta

Mark-Postens artikel om att en friskola i kommunen drivs utan tillstånd har fått stor uppmärksamhet. Skolministern vill kunna döma ut betydligt högre viten.
– Skolor utan tillstånd ska självklart aldrig ens få starta, skriver skolminister Lotta Edholm (L).

ANNONS
|

Efter avslöjandet om att det finns en friskola i Marks kommun som drivits utan tillstånd i flera år så uttalar sig nu Sveriges skolminister Lotta Edholm (L) i ett skriftligt uttalande till Mark-Posten.

”Det här visar på behovet av den stora omläggningen av friskolesektorn som jag påbörjat. Friskolor som missköter sig ska möta både tuffare regler och betydligt högre viten vid överträdelser än idag. Skolor utan tillstånd ska självklart aldrig ens få starta” skriver skolminister Lotta Edholm (L).

Diskussion på Twitter

Förutom att både lokala och riksmedia har rapporterat om kritiken mot Montessoristiftelsen Lära för livet i Varbergs kommun så har riksdagsledamöter och andra opinionsbildare reagerat i sociala medier.

Det var i tisdags som Mark-Posten skrev om att skolan bland annat har haft en filial i Marks kommun utan tillstånd.

Ulla Andersson, tidigare riksdagsledamot för Vänsterpartiet, skriver på Twitter: ”Denna skolmarknad vem är den bra för?”.

En annan twittrare och opinionsbildare är Linnea Lindqvist, rektor i Göteborg. Hon är känd under namnet ”Rektor Linnea”. På Twitter skriver hon: ”Varför återkallas inte tillståndet omedelbums? Försök hitta någon mer tandlös myndighet än Skolinspektionen.”

Ytterligare en rektor och opinionsbildare, Anna Banders, skriver i samma forum ”Utöver tillståndsfrågan påtalas fler brister på aktuell skola. VARFÖR stängs inte skolan NU”.

Montessorinamnet är inte skyddat

Svenska Montessoriförbundets talesperson Viveka Munck-Emond säger att förbundet inte kan ställa några krav på enskilda montessoriskolors verksamhet.

– Vi kan inte säga till någon att de inte får kalla sig för Montessori. Vi kan inte skydda namnet för det är ett familjenamn, säger Viveka Munck-Emond talesperson för Svenska Montessoriförbundet.

Stiftelsen i Varberg är en självständig enhet, den ingår alltså inte i någon kedja av Montessoriskolor.

Svenska Montessoriförbundet har ingen insyn i de enskilda skolor som bedriver undervisning enligt montessoripedagogiken. Alla förskolor och skolor ansvarar för sin verksamhet.

Förbundet är en religiöst och politiskt obunden sammanslutning av föreningar, stiftelser eller andra organisationer för montessoripedagogik. Svenska Montessoriförbundet arbetar bland annat för att bevara och förbättra kvaliteten både i verksamheterna genom auktorisation och i montessoriutbildningen av lärare genom Namex, en nationell montessoriexamen.

LÄS MER:Riksdagsledamot kritiserar skolsystemet efter friskoleskandal

LÄS MER:Varierande produkter på UF-mässan i Skene

LÄS MER:Från Boston och college till Kinna – möt basketstjärnorna