Anrika förläggargården blir B&B

Tanken var att trappa ner och ta det lite lugnt. I stället ska familjen Svedle Januzi öppna B&B i centrala Kinna.
– Jag hade aldrig trott att det skulle bli så stort, säger Esat Januzi.

ANNONS
|

Blöt snö faller över förläggargården Kinna Sanden. Sedan Kungen i Mark, textilmagnaten Sven Andersson, huserade här i mitten på 1800-talet har här varit socialkontor, HVB-hem och senast privatbostad. Sedan stod det tomt i ett par år, fram tills nu.

– Det är så lugnt här, man får en känsla av att man bara vill lägga sig och sova, säger Esat Januzi, i ett av de elva sovrummen.

Han och hustrun Susanne Svedle startade för drygt 25 år sedan kafé i Göteborg. Några år senare fick de nys om en gammal villa i Kinna, från början ett skrädderi.

– Jag hade aldrig tänkt flytta till Mark, jag hade ju precis flyttat härifrån, säger Susanne Svedle.

Blev ingen nedtrappning

Men det gamla skrädderiet blev just Café Skrädderiet och nyss, drygt 20 år och två barn senare, kände paret att det var dags att trappa ner på verksamheten.

– Vi tänkte kanske bara jobba några dagar i veckan, vara lite mer i sommarhuset i Albanien, säger Esat Januzi.

Barnen Miranda (som är sjuk när Mark-Posten hälsar på) och Albert Svedle Januzi har pluggat till socialpedagog och fastighetsmäklare. Men båda tyckte att jobben blev för stillasittande.

– Jag har ju sett hur de hållit på hela livet här så jag har fortsatt och jag gillar det här, det är roligt att träffa kunder och så, säger Albert Svedle Januzi.

Så, i stället för nedtrappning blev det uppskalning och hela familjen kommer vara med och driva nya Kinna bed & breakfast.

– Här i matsalen var det bara helt tomt och vitt så här har vi återskapat väggpanelerna och satt upp tapeter. Vi väntar på möbler också ska vi sätta upp ljusa gardiner och nya lampor, säger Susanne Svedle.

De har inte hittat några bilder på interiörerna från när det begav sig i mitten av 1800-talet.

– Så tapeterna har vi valt efter tycke och smak men det är ju gamla mönster och färger. De är tidstypiska även om det kan vara både från början av 1900-talet och 1850-talet, säger Susanne Svedle.

Jag har aldrig varit med om sådan respons

Huset är ett byggnadsminne och utvändigt får inga ändringar göras. Inomhus har de mer fria händer.

– Vi har respekt för det ursprungliga och byggnadsvård. När vi hade bestämt att vi skulle köpa gården kändes det som att folk var tacksamma att det var vi som tog över, de flesta vet vilka vi är, säger Susanne Svedle.

2003 belönades arbetet med Café Skrädderiet med ett pris från kommunen för bevarande av kulturmiljöer. Så när familjen gick ut på Instagram med att de köpt förläggargården var det många som blev glada.

– Vi fick typ 2500 likes, det var väldigt roligt att kolla och uppdatera, säger Albert Svedle.

– Jag hade aldrig trott att det skulle bli så stort, folk skrev kommentarer och det var helt sjukt. Jag har aldrig varit med om sådan respons, säger Esat Januzi.

Gissningen är att ungefär hälften av gästerna kommer vara företagskunder, resten turister. Bokningar har redan trillat in och 1 februari är det tänkt att öppna, om inget oförutsett händer.

– Vi gör ju den här satsningen mitt i inflation och Putin och allting men vi har gått igenom alla scenarion och hur låg beläggning vi kan ha ha för att klara oss. Vi är såklart medvetna om vilka tider vi startar upp i med det kan bara bli bättre, säger Susanne Svedle.

LÄS MER:Möt företagaren som siktar högre än någon annan

LÄS MER:Kommer Kungen till Mark?

LÄS MER:Nu är rinken klar: ”Häftigt”