Blåsigt och punkigt när S och V firade första maj i Marks kommun

Bästa kommunen för barn och att vara barn i. Det var det gemensamma budskapet från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet på deras olika förstamajfirande i Skene.

ANNONS
|

Ett hundratal personer hade tagit sig till Socialdemokraternas förstamajfirande på torget i Skene. Några barnfamiljer och unga men ändå en tydlig majoritet av äldre fick varsin ros och stod på ett något kyligt torg och lyssnade på bland andra den nyvalde ordföranden Håkan Andersson. På plats fanns även SSU:s Loke Wasling som gav publiken ett känsloladdat tal där kriget i Ukraina fick stort utrymme. .

Partiet hade inte tur med vädret. Men ett förstamajtåg med de hundratal som var med på torget blev det i alla fall.

Några kilometer bort hade Vänsterpartiet tagit firandet inomhus. Där var stämningen lite festligare. Kanske inte minst tack vare punkbandet Skarabé som bjöd publiken på show.

– Eftersom väderprognosen var regn klockan elva så tog vi vårt reservalternativ här, sade Arthur Thiry (V) till Mark-Posten.

Ofrivilligt samarbete

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet firar båda första maj, men gör det på sitt håll. I kommunpolitiken är de tvungna att arbeta ihop.

– Vi gör vårt bästa. De behöver oss för att hålla emot Centerpartiet, säger Arthur Thiry.

Partierna har trots allt några hjärtefrågor som påminner om varandra. Och Håkan Andersson i Socialdemokraterna pratar varmt om hoppet om en rödgrön regering igen. Och både på torget i Skene och i kommunhuset i Kinna pratades det om jämlikhet, segregation och misslyckande från regeringen.

Partierna har även ett gemensamt mål om att göra Kinna till ”bästa barnkommun”. Något som både Arthur Thiry (V) och Håkan Andersson (S) lade stor vikt vid.

– Vi socialdemokrater har drivit den frågan sen 2018 och det är något som Vänsterpartiet tycker är en bra politisk linje, säger Ulf Dahlberg (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Arthur Thiry instämmer:

– Vi ska bli bästa barnkommunen. Vi behöver jobba förebyggande för barn och ungdomar.

Thiry menar också att Marks kommun ligger 20 år efter på många områden.

– Folk ska kunna lita på att skolan är bra. Att äldreomsorgen är bra. Att socialtjänsten fungerar och att det finns kultur och idrottsföreningar. När det gäller alla dessa frågor är vi underfinansierade.

LÄS MER:90-årige Henrik predikade i Örby – på sin födelsedag

LÄS MER:Föräldrarna om kritiken mot Montessoristiftelsen Lära för livet

LÄS MER:Markbo åtalas för djurplågeri – minigris fick avlivas