Butiken där inget är till salu– ny utställning på Rydals museum

Den nya utställningen på Rydals museum vill få besökare att se vardagligheternas värde i ”Butiken för omöjliga saker”.
– Handlar om att se det otroliga som finns överallt, säger konstnären Carina Bodelsson.

ANNONS
|

På väg in till receptionen på Rydals museum tror man vid en första anblick att vaktmästaren glömt sina redskap lutade mot en vägg. Dröjer man dock en smula med blicken upptäcker man snart att själva borstet på piassavakvasten inte är borst utan blyertspennor.

– Det här är inte en vanlig kvast, det är en sådan man har när man ska skriva rent, säger Magnus Lönn.

Han och Carina Bodelsson har åkt Sverige runt med utställningen ”Butiken för omöjliga saker” sedan 2019 och lördag den 3 juni är det premiär i Rydal.

– Det handlar om att inte bli förblindad utan att se det otroliga som finns överallt när man inte bär den grå blicken, man kan se saker på nytt, säger Carina Bodelsson.

Monter med skräp

I en monter finns en mängd små fack med diverse småplock man hade avfärdat som skräp om man såg det på gatan. En bit aluminiumfolie, en sådan där liten grej man drar upp för att öppna läskburken, en plastgris med tejp runt.

– Tredje lådan har många hemma som egentligen innehåller obetydliga saker och inget viktigt, men när man lägger dem såhär är det som att de får en helt annan dignitet, säger Magnus Lönn.

Konstnärsparet, som också är ett kärlekspar, bor i Österlen i Skåne och har i mer än 25 år levt och verkat ihop. De har båda bakgrunder inom konst och teater.

– Jag och en vän kom till Magnus utställning, säger Carina Bodelsson.

–Buller om huller hette den, säger Magnus Lönn.

– Vi kom lite sent så vi fick en specialvisning. Och på den vägen är det, säger Carina Bodelsson.

Istället för maskiner– pensel med hörlurar

Museiintendent Pontus Carlweitz är nöjd med bokningen.

– Vi har lite som slogan för Rydals museum– museet som överraskar. Jag tror att det här blir en överraskande utställning på många sätt, säger Pontus Carlweitz.

Sommaren är den tid då Rydal tar emot flest långväga besökare vars enda förkunskaper om museet, om några, är att det finns gamla maskiner från textilindustrin.

– Men så möter man också helt oväntade saker, som nu i sommar kommer det här vara det första man möter. Då blir folk överraskade, tankarna börjar snurra, säger Pontus Carlweitz.

Tanken är att utställningen ska passa gamla såväl som unga och flera av utställningsföremålen är placerade i barnhöjd.

– Det här är ett lysande exempel på en utställning som kommer fascinera alla åldrar på olika sätt. Men i alla människor bor ett barn. Vi har det i oss det här att man vill utforska olika prylar, man blir nyfiken, säger Pontus Carlweitz.

– Man blir till och med lite närfiken, säger Magnus Lönn samtidigt som han viftar med en pensel som han pluggat in ett par hörlurar i.

Blir du någonsin trött på de här ordlekarna?

– Ja, ibland när man hört dem många gånger, säger Carina Bodelsson.

”Butiken för omöjliga saker” visas fram till 22 oktober.

LÄS MER:Estetelever bjöd på lunchkonsert vid Skrädderiet

LÄS MER:Snart öppnar Kinnas nya pastarestaurang

LÄS MER:Här samlas Eko-ringen i Kinna - mat direkt från gården