Det tog över två år men äntligen kom han till Kinna – välkända göteborgaren Lasse Kronér

Det är inte bara föredrag för Föreläsningsföreningen i Mark, sång och musik har också plats i programmet. Det blev fullsatt på teatern i Kinna när Lasse Kronér underhöll.
– Efter tjat har vi äntligen fått hit honom, säger Agneta Arnell, vice ordförande i Föreläsningsföreningen i Mark.

ANNONS
|

Redan en timma före föreställningen troppade besökarna in. Stämningen var på topp när Lasse Kronér och gitarristen Per Hovensjö bjöd på en musikalisk resa i Evert Taubes fotspår i Kinna under tisdagskvällen.

– Ni får ett smakprov här i Kinna, det kommer att bli en längre föreställning längre fram, säger Lasse Kronér innan föreställningen börjar.

Jag är ju extremt barnslig och tycker det är fruktansvärt roligt att leka.

Just nu är han mitt i produktionen av nya inspelningar av underhållningsprogrammet Doobidoo.

Vad gör du annars?

– Jag skriver på tv-grejer, på böcker och nya låtar, jag målar och håller på och drejar. Det är något fel i huvudet men jag älskar det. Det är jättekul.

Du har fyllt 60, hur firade du?

– Jag hade en massa jobb då men hade en liten privat fest med 100 inbjudna.

På frågan om han har tänkt på pensionen ser han mest perplex ut.

– Nej det har jag faktiskt inte gjort. Det är sådana konstiga frågor för mig för det är så oerhört långt ifrån mig. Dessutom har jag turen om jag nu får behålla hälsan och sånt.

Lasse Kronér förklarar att han lever mer som en 23-åring än en 60-åring.

– Jag är ju extremt barnslig och tycker det är fruktansvärt roligt att leka. Så jag leker mycket. Mitt liv är väldigt mycket lek.

Då blir han förbannad på riktigt

På kvällens föreställning gav Lasse Kronér prov på både ordvitsar, historier och skönsång. Han förklarade att det är få grejer han blir förbannad på men ”när muppar i Stockholm kallar Göteborg för Götlaborg, då blir jag förbannad på riktigt.”

När Lasse Kronér åkte taxi i Göteborg skojade chauffören:

– ”Kolla! Där är Ullevi, vet du vad de fyra pontonerna heter? Det är fotbollspelare.” Det är så jävla dåligt, eller när Kålle går fram till en taxi i Göteborg. ”Är du ledig? Gött du!” och så går han vidare.

Historierna strömmar, varvat med historier där Lasse Kronér drar egna paralleller till Evert Taube. Som kärleken till Sydamerika eller den första kärleken.

– Lyssna på orden i den här låten. Evert hade också en första kärlek, säger Lasse Kronér och stämmer tillsammans med Per Hovensjö gitarrerna för ”Det går en dans på Sunnanö”.

Hur mår du i dag?

– Jag bara känner att det har varit skitroligt. Min första gång i tidningen, kommer jag naturligtvis ihåg, det var i GP, jag var 16, 17 år och i rubriken stod det att jag skulle vilja jobba som Björn Skifs. Och det har jag gjort. Jag har fått göra tv, jag har fått stå på scen, jag har fått turnera. Jag har fått del av allt som jag har velat.

Vad är roligast, att vara programledare eller musiker?

– Det här är ett tråkigt svar, men det roligaste är nog mångfalden. Att det har varit så mycket olika. Att man har fått spela teater, göra film och radio. Nu har jag varit programledare så länge och har haft Doobidoo i 18 år och Bingolotto i fem. Det finns ingen i Sverige som har gjort flera underhållningsprogram live. Inte ens Lotta (Engberg, red. anm.) tar mig tror jag.

Vad tycker du är meningen med livet?

– Kärlek, vänskap, barn. Och att resa. Och inte vara inskränkt.

Just nu sänder SVT repriser av programmet ”Kronérs sommargäster”.

– Jag har faktiskt lagt in förslag om att göra en ny säsong i den serien, det vet nog få om. Det är en bra underhållningsform tycker jag.

Lasse Kronér trivs i både större och mindre sammanhang.

– Det lilla sammanhanget blir så oerhört kul när man är van vid större sammanhang. Om jag står och håller i någonting och det är 2 000 personer så är det mycket svårare att få närheten.

Kommande program för Föreläsningsföreningen är Eva Hild om skulptur och textil, Gunnar Wetterberg om samspelet mellan människan och skogen samt Mari-Louise Lind som avslutar höstens serie med Varför gör hunden så?

Lasse Kronér

Född 1962 i Göteborg.

Känd svensk programledare och musiker.

Började sin karriär som gatumusiker.

Blev upptäckt av Ingvar Oldsberg när han och gruppen Triple and Touch spelade på gatan.

Har bland annat varit programledare för tv-programmen Bingolotto, Doobidoo, Smartare än en femteklassare och medverkat i Så ska det låta.

Deltog i överlevnadsserien The Island Sverige som gick på en tv-kanal.

LÄS MER:Peter Wahlbeck testar marknaden i Mark

LÄS MER:Lars Wilderängs nya bok ligger på topplistan

LÄS MER:Bland sockervadd, popcorn och svängig musik i Skene – funkisfestivalen blev en succé