Peter Wahlbeck testar marknaden i Mark

Han skapade rubriker under pandemin med sin skepsis mot vaccin, nu ifrågasätter han medias bild av kriget i Ukraina. Men framförallt målar han tavlor och kör stand-up comedy. I helgen kommer han till Hyssna och Kinna.

ANNONS
LocationHyssna, Kinna|
|

I helgen ska Peter Wahlbeck köra stand-up inte mindre än två gånger i Mark. På fredag på S2 i Kinna och på lördag i Hyssna bygdegård.

– Det är ju en trevlig bygdegård, jag har bekanta som bor där i Hyssna och de har pratat om att jag skulle komma dit, säger Peter Wahlbeck.

Stand-up comedy har Peter Wahlbeck hållit på med i 35 år nu och även om man inte ser honom så ofta på tv längre har han några gig på företag, konferenser och olika events i månaden.

– Det här är ett litet experiment och om det kommer folk så tänker jag komma tillbaka i höst med lite kollegor, säger han.

Varken bygdegårdsföreningen eller S2 betalar fullpris för Peter Wahlbecks uppträdande.

– Det är så hiskeliga priser för kunden, den som uppträder och arrangören så man får vara lite street smart nu och känna av marknaden. Det ska bli jättekul.

Peter Wahlbeck: ”Det är mer avslappnat när man är på mindre orter”

Annars är det konst och främst måleri som sysselsätter honom. Själv uppskattar han att det är utgör ungefär hälften av hans inkomst. Men nu ser han fram emot att framträda och att det sker på landsbygden passar honom bra.

– Det blir så stökigt i storstäder, gapigt och skrikigt. Det är mer avslappnat när man är på mindre orter. Jag har fått lite torgskräck, när man kommer till Malmö eller Stockholm, det är en sådan massa människor till höger och vänster. Och en sådan attityd!

Men du är väl en person man förknippar med attityd?

– Det är nog mer en mask, privat är jag egentligen ganska anonym. Jag gillar att vara hemma mycket, det är därför jag håller på med måleri.

Men Peter Wahlbeck har de senaste åren också uppmärksammats för kontroversiella åsikter, exempelvis kandiderade han till riksdagen för partiet MoD som var mot covidvaccinationer. Han har framträtt på WakeUp Conference där förintelseförnekaren Jüri Lina och ex-polisen Conny Andersson också föreläste. Den sistnämnda om hur homosexuella och personer med autism är besatta av djävulen.

Frågan om vaccinationerna gör honom fortfarande upprörd.

– Svenska staten har köpt in vaccin och PCR-tester för miljarder, över 40 miljarder som stjäls från vår ungdom, nästan skriker Peter Wahlbeck i telefonen.

Peter Wahlbeck: ”Det har spårat ur i Sverige”

Nu följer en nästan timmes långt samtal om rasism, åsiktskorridorer och hur den svenska journalistkåren följer det normativa narrativet. Att bara en åsikt framförs i frågor som klimatet och invandring.

– Det har spårat ur i Sverige. Det är konstigt när man inte låter någon annan komma till tals och kommer de till tals är de konspirationsteoretiker.

Men om en överväldigande majoritet av forskarna varnar för klimatförändringar kanske det är rimligt att de syns mest i media?

– Men det är ju bara en åsikt, det finns många andra experter som inte får komma till tals, säger Peter Wahlbeck och fortsätter med ett resonemang kring klokheten i att ha amerikanska trupper i Finland.

– Gemene man lever sina vanliga liv i okunnighet för de sätter sig inte in i detta, de läser rubrikerna och tänker ’ingen rök utan eld’.

Ska hjälpa till att boka artister till S2

Peter Wahlbeck har ofta beskrivits som nyckfull och hans stand-up-föreställningar kan vara lika delar comedy som föreläsning, eller väckelsepredikan om man så vill. Han berättar att han under pandemin varit dragplåster på olika bygdegårdar och uppträtt i hemlighet runt om i landet på vad han kallar ”lönndanser”.

– Men då var det inte så många som väcktes för alla var där av samma orsak, säger han.

Men i helgen verkar det bli övervikt comedy.

– Man måste ju känna in folket när man kommer till ett nytt ställe, vilken nivå man ska lägga sig på. Jag har mina gamla rutiner och lite nytt material som jag vet fungerar för det mesta, det kommer fungera uppe i Mark också.

Men han har hård konkurrens i form av Eurovision.

– Det blir ju nöjeskrock så vi får verkligen hoppas att de värmer upp i bygdegården och sedan går hem och kollar vem som vann.

Men den som väljer att prioritera Eurovision verkar få en ny chans i höst.

– De ska starta stand-up-klubb där i Kinna på S2 så där ska jag vara med och boka artister.

LÄS MER:Marks Teatergrupp firar 50 år – med nypremiär i Kinna av pjäsen Herrar

LÄS MER:Göteborgsoperan kommer till Lyckeskolan

LÄS MER:Klart: De blir kommunkoreografer i Mark