Ekonomiska larmet om skolan i Mark

Barn- och utbildningsnämnden i Marks kommun larmar om ett tufft ekonomiskt läge. Nu hoppas nämnden på stöd från kommunledningen för att få ökade ekonomiska ramar, för att inte äventyra verksamheten.

ANNONS
LocationMark|

Barn- och utbildningsnämnden hade inför 2023 beräknat ett underskott på 27 miljoner kronor.

Tjänstemännen konstaterade att förvaltningen inte hade råd med ett underskott på mer än tio miljoner kronor, för att det inte ska få större konsekvenser på verksamheten.

Nu vädjar ansvarig nämnd om hjälp från kommunledningen.

– Vi har skickat till kommunstyrelsen att vi kan inte banta verksamheten så mycket utan att det skulle bli kännbara konsekvenser för verksamheten, säger Yasin Abbes (S), ordförande i barn-och utbildningsnämnden.

Under torsdagen höll nämnden ett möte, där en enig nämnd konstaterade att det även behöver skjutas till 1,3 miljoner kronor för ökade lokalkostnader för Örbyskolan och Skeneskolan.

Saknas över 22 miljoner kronor

Totalt handlar det om 22,3 miljoner kronor som politikerna hoppas på från kommunstyrelsen.

Enligt Yasin Abbes (S) är det ett tufft läge för nämnden, där läget förvärrats under början av året.

Han pekar ut orsaker som pensionskostnader, inflationen, lokaler, kost- och städkostnader som en del i den förvärrade prognosen.

– Det kommer förändras till sista december. Det är en mix av utfall och vad vi tror om prognosen resten av året.

Vilka konkreta konsekvenser det kan få kan dock inte Yasin Abbes svara på.

– Någon typ av konsekvens kommer det få. Jag vet inte var det ska tas någonstans.

Yasin Abbes (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Yasin Abbes (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Bild: Gustaf Hallin

I en rapport konstaterar tjänstemännen att man behöver hitta långsiktiga lösningar för att trygga en verksamhet i balans, utifrån de resurser som finns.

”En allmän ekonomisk återhållsamhet är nödvändig men långt ifrån tillräcklig”, skriver tjänstemännen bland annat i rapporten.

Man gör också bedömningen att den ökade inflationen under 2023 som väntas fortsätta öka under 2024 har en mycket stor påverkan på kommunens och nämndens kostnader. Inflationen påverkar personalkostnaderna genom att pensionsavgifterna ökar.

Nämnden konstaterar också att förvaltningsledningen under våren har arbetat fram en anpassningsplan. Planen verkställs snarast möjligt. Vissa delar kan starta omgående, medan andra kräver ytterligare planering, samverkan och förberedelser.

LÄS MER:Kritik från oppositionen mot skolresultaten i Mark

LÄS MER:Kartläggning visar brister på förvaltningen

LÄS MER:Berghemsbarnen utan skolskjuts – nu svarar politikerna