Kartläggning visar brister på förvaltningen

Mark-Posten har tidigare skrivit om arbetet med att kartlägga barn-och utbildningsförvaltningens organisation. Nu finns en rapport klar.

ANNONS
LocationMark|
|

Konsulten Margareta Ljungqvist togs in för att kartlägga förvaltningens organisation i kölvattnet av den turbulens med bland annat avhoppande rektorer och facklig kritik mot den dåvarande förvaltningschefen.

I november 2022 började Margareta Ljungqvist sitt uppdrag, och den sista februari lämnade hon in en slutgiltig rapport till kommunen. Genom workshops och intervjuer med anställda har hon bildat sig en uppfattning av hur organisationen ser ut.

Förvaltningschefen hoppade av

Kartläggningen visar att barn- och utbildningsförvaltningen har behov av att förbättra organisationen för att bättre kunna svara mot de krav som ställs på en effektiv, likvärdig och rättssäker förvaltning.

Noterbart är att den dåvarande förvaltningschefen Mari Sandell Molander lämnade sitt uppdrag i början av februari. Hon motiverade då sitt beslut med följande:

– Jag har nu varit förvaltningschef i Mark i fyra år och har jobbat utifrån det uppdrag jag hade under förra mandatperioden. Nu är det en ny politisk sammansättning och då väljer jag att lämna uppdraget, sade hon då.

Förändrat arbetssätt upplevdes som kulturkrock

Mari Sandell Molander fick tidigt under anställningen till uppdrag att komma till rätta med flera brister i bland annat kvalitetsarbetet på förvaltningen.

Beskedet om hennes avgång kom efter en lång tids rapportering om brister i samverkan mellan förvaltningschefen och fackförbunden, samt rektorer som flytt sina jobb, något som lyfts i rapporten:

”Kommunikationen om- och förankringen av förbättringsarbetet tycks ha varit bristfällig. Förvaltningschefen hade ett mycket starkt tryck på sig från kommunledningen att komma till rätta med de konstaterade bristerna och agerade därför snabbt.

I förhållande till tidigare ledning- och styrning upplevdes det förändrade sättet att leda och styra som en ”kulturkrock”. När man nu ser i backspegeln så blir det tydligt att förbättringsarbetet inte var tillräckligt förankrat och de anställda förstod inte riktigt vad som var på gång. Enligt rapporten blev effekten att de anställda ”hängde inte riktigt med i svängarna”.

Organisationen behöver slimmas

I kartläggningsarbetet framkommer behov och önskemål om att organisationen ska vara tydlig, transparent och kommunikativ. En av sakerna som rapporten pekar på är de vikande skolresultaten i grundskola och gymnasiet:

”Kartläggningen visar att nuvarande organisation fungerar bristfälligt. Statistiken visar på negativ utveckling vad gäller kunskapsresultaten, vilket är BUF:s kärnuppdrag.”

En av slutsatserna i rapporten är att förvaltningen behöver förändras, med en minusbudget, vilket gör att organisationen kommer ”slimmas”. Tre förslag har lämnats in till kommunen. Gemensamt för alla förslag är att ledningsgruppen inte bör bestå av fler än sex till åtta personer.

”Den förbättrade organisationen ska vara en tydlig linjeorganisation och stödfunktionerna ska ha koppling in i förvaltningschefens ledningsgrupp.”, står det i rapporten.

Yasin Abbes är ordförande i barn-och utbildningsnämnden. När Mark-Posten når honom under onsdagseftermiddagen har han ännu inte tagit del av rapporten, men säger att det är positivt att man ser över organisationen.

Marks kommunhus.
Marks kommunhus. Bild: Boel Ferm

Ett av förslagen är att man upplöser enheten för Kunskap och utveckling (KoU).

"Kartläggningen visar att enhetens legitimitet är låg. Samtidigt betonar man vikten av att det systematiska kvalitetsarbetet fortsätter i den förbättrade organisationen.”

Hon föreslår även att Stöd och utveckling (SoU) upplöses och ersätts med Enheten för elevhälsa, då kartläggningen visar att legitimitet för Stöd och utveckling är låg. Samtidigt betonar man vikten av att samarbetet mellan och med elevhälsans professioner utvecklas.

Under onsdagen började den tillförordnade förvaltningschefen Christina Josefsson sitt nya uppdrag. Det är hon som ska ta beslut om hur man går vidare med kartläggningen.

Mark-Posten har varit i kontakt med konsulten, som hänvisar till den tillförordnade förvaltningschefen Christina Josefsson.

LÄS MER:Skolchef får fallskärm värd 702 000 kronor

LÄS MER:Ny tillförordnad förvaltningschef

LÄS MER:Efter avhoppet – tillfällig ledning för förvaltningen

LÄS MER:Förvaltningschefen i Mark slutar – efter massiva kritiken