Elever på Marks Gymnasium körde upp för motorsågskörkort

Albin, Davood, Erik och Melvin var de sista eleverna för i år som gjorde prov för att hantera olika sorters motorsågar. Totalt har 16 elever nu behörighet kategori A för motorsåg. – Grundkursen handlar om att kunna hantera en motorsåg på ett säkert sätt, säger Jesper Lindholm, programansvarig på bygg- och anläggningsprogramet på Marks Gymnasieskola.

ANNONS

Det finns regler och krav för att arbeta med motorsåg på en arbetsplats.

– Privat finns det inga krav, men så fort du är på ett företag måste du ha körkort för motorsåg, säger Jesper Lindholm.

I fredags var det dags för fyra elever att köra upp: Albin Amundsjö från Örby, Davood Mazaheri från Skene, Erik Elmelid och Melvin Berggren, båda från Öxabäck.

De har läst inriktningen husbyggnad med profil byggnadssnickare, den mest populära inriktningen för 18 av de 22 elever som nu går ut bygg- och anläggningsprogrammet. Samtliga är killar. I årskurs två finns en tjej och i ettan går två tjejer.

Har man en bra filad kedja går jobbet mycket lättare.

Eleverna får träna på hela byggnadsprocessen, från ritning till att sista beslaget är satt. En stor del av lärandet är arbetsplatsplatsförlagt. Det ingår flera certifieringar, bland annat för Heta arbeten och Säkra lyft, samt motorsågskörkort A.

– Eleverna behöver bara A-körkort för att till exempel kunna riva hus och hantera timmerhögar. För att hugga ner träd med mera krävs ytterligare utbildning, förklarar Jesper Lindholm.

 Från vänster i bild Erik Elmelid, Melvin Berggren, Albin Amundsjö och Davood Mazaheri som gjorde sina körkortsprov för motorsåg i fredags.
Från vänster i bild Erik Elmelid, Melvin Berggren, Albin Amundsjö och Davood Mazaheri som gjorde sina körkortsprov för motorsåg i fredags. Bild: Boel Ferm

Fredagens prov börjar med den praktiska delen. Dels ska motorsågarna förberedas för arbete genom att fyllas på med olika oljor samt kedjorna ska filas. Lärare Björn Johansson ansvarar för dagens prov.

– Inför en arbetsdag med motorsåg filas kedjorna både för skärpan men också för att få bort smuts och spån, en lättare service. Har man en bra filad kedja går jobbet mycket lättare, säger Björn Johansson.

Flygande sågspån och doft av ekologisk motorolja

Efter filningen ska det fyllas på olja och sista momentet innan själva sågningen är att ta på skyddsutrustning. Som vadderade byxor och glasögon och hjälm med visir. Ett första-hjälpen-förband ingår också i den obligatoriska utrustningen.

Utanför verkstaden ligger stockar och väntar.

Det är nästan svårt att andas när sågspånen yr omkring.
Det är nästan svårt att andas när sågspånen yr omkring. Bild: Boel Ferm

– Visir ner! säger Björn Johansson och visar vad han förväntar sig att eleverna ska klara att såga.

Snart yr spånen och det råder fullkoncentration. Sista delen av dagens prov är teoretiskt.

I nästa vecka tar killarna studenten tillsammans med resten av skolans elever. Framtiden för byggbranschen ser i dagsläget inte så lovande ut. Melvin Berggren säger att han ska bli ventilationsmontör.

– Det är inte lika illa för byggbranschen i Västsverige som i övriga landet, säger Jesper Lindholm.

Han fortsätter:

– Det är mest nyproduktion som drabbas. Av våra elever på byggprogrammet har 80 procent redan ett jobb som väntar, oftast på den praktikplats de har varit på.

Samtliga elever blev godkända på fredagens prover.

Lärare Björn Johansson övervakar elevernas prestationer med motorsågarna.
Lärare Björn Johansson övervakar elevernas prestationer med motorsågarna. Bild: Boel Ferm

Motorsågskörkort

För att ta motorsågskörkort måste du bli godkänd på både ett teoretiskt prov samt ett praktiskt prov.

Teoriprovet för motorsågskörkort består av 16 kryssfrågor med endast ett rätt svar på varje fråga.

Beroende på vilket test du gör får du ha max tre fel för att bli godkänd.

För att arbeta ensam med motorsåg eller röjsåg ska man vara minst 18 år.

Om man är fysiskt och psykiskt mogen är det dock tillåtet att arbeta med motorsåg och röjsåg redan från 16 års ålder om det inte är ensamarbete.

LÄS MER:Här gör gymnasieeleverna upp i F1– i miniformat

LÄS MER:Byggeleverna lär sig gamla tekniker med nytt uthus

LÄS MER:Balen i Skene lockade hundratals