Elevernas uthus på plats i Hyssna– passade perfekt

Samarbetet mellan Marks gymnasiums byggprogram och Hyssna Hembygsförening blev en succé. Nu står uthuset i 1800-talsstil på plats vid Korsås-Augustas stuga i Hyssna.

ANNONS
LocationHyssna|

Mark-Posten har tidigare skrivit om byggeleverna i årskurs två på Marks gymnasium som ett led i utbildningen skulle bygga ett uthus till Korsås-Augustas stuga i Hyssna. Det gamla uthuset var i dåligt skick och behövde rivas och nybygget skulle vara i 1800-talsstil och uppfört enligt den tidens tillvägagångssätt.

– Jag är taggad på att lägga taket, det är 1700 träspån vi ska lägga. Det lär ta tid men det ska bli skitkul tycker jag, sa Ronja Lindqvist, elev på byggprogrammet, då.

När projektet inleddes fanns det frågetecken kring om huruvida de skulle hinna klart innan sommarlovet men med gemensamma krafter från skolan och hembygdsföreningen kan man nu konstatera att samarbetet varit en succé.

– Det gick jättebra, stugan är på plats och det passade, säger Jesper Lindholm, ansvarig lärare på Marks gymnasium som var på plats under fredagsmorgonen när uthuset levererades med lastbil.

Efterlängtat uthus

Den nya stugan skulle passas in på ett befintligt betongfundament, lättare sagt än gjort när allt också skulle mätas på gammalt sätt med tum och alnar.

– Det känns skönt, roligt att vi hann innan sommaren. Det är kul att eleverna varit med och jobbat med något som är ganska unikt, de har fått insikter som byggprogrammet vanligtvis inte levererar, säger Jesper Lindholm.

Både eleverna och hembygdsföreningen är nöjda när det nya nu är på plats, de senare framförallt.

– De var där sex, sju personer när vi lyfte dit det. Det var glada miner och kaffe och tårta. De har längtat efter det länge, säger Jesper Lindholm.

LÄS MER:Se balens stjärnor vid Naturbrukscentrum i Sätila glänsa

LÄS MER:Miro stöttar upp husbilar och husvagnar i Skene

LÄS MER:Snart öppnar Kinnas nya pastarestaurang