Fastighetsägarna GFR höjer hyrorna med fyra procent

Det tog nästan fem månader – men nu är hyresförhandlingarna klara. Fastighetsägarna GFR höjer hyrorna med drygt fyra procent i Mark.
– Förhandlingarna har varit väldigt svåra och långa, säger Jesper Lissmark, förhandlare på Hyresgästföreningen.

ANNONS
|

Förhandlingarna mellan Fastighetsägarna GFR och Hyresgästföreningen har pågått i nästan ett halvår. Nu står det klart att hyran höjs med strax över fyra procent i Mark, Alingsås, Vårgårda, Borås, och Ulricehamn. Höjningarna ligger inom spannet 4,1-4,3 procent. Det rör sig om de privata fastighetsägarnas hyresbestånd.

I Marks kommun rör det sig om 194 hyreslägenheter som får höjningen som gäller från 1 mars.

Allmännyttan, Marks bostads AB, dominerar hyresmarknaden i kommunen och för de hyresgästerna är förhandlingarna inte avslutade ännu.

Fastighetsägarna GFR menar att avtalet är otillräckligt, och hade hoppats på mer.

– Vi kan konstatera att förhandlingen är avslutad, men det finns ingen anledning att skönmåla resultatet. Givet ökningen i förvaltningskostnader är detta är ett avtal som på sikt undergräver hyresrättens ställning i Sjuhärad och Alingsås. Kraftigt försämrade förutsättningar att förvalta hyresrätter ger på sikt färre och sämre förvaltade hyresrätter. Det är enkel matematik, säger Rikard Ljunggren, vd på Fastighetsägarna GFR, i en kommentar.

Jesper Lissmark, förhandlare på Hyresgästföreningen, konstaterar att hyreshöjningen är högre än vad de hade hoppats på.

– Däremot är det betydligt rimligare än den chockhöjning som de krävde på 9 procent från början. Vi har velat vara konstruktiva och hitta lösning som passar för båda parter, säger Jesper Lissmark.

Hyresgästföreningen: ”Väldigt svåra och långa förhandlingar”

Hyresförhandlingarna påbörjades i oktober förra året och avslutades i februari i år.

– Förhandlingarna har varit väldigt svåra och långa. Men till slut lyckades vi komma överens.

Varför har det tagit närmare fem månader?

– De ville inte flytta sig i förhandlingarna, så var det ända fram till efter jul. Sedan lossnade det, säger Jesper Lissmark.

Delade åsikter om trepartsöverenskommelsen

Fastighetsägarna GFR kritiserar samtidigt trepartsöverenskommelsen med Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta, vars syfte varit att underlätta förhandlingarna. De kallar den för en besvikelse.

– Förhandlingsprocessen 2023 har varit allt annat än smidig, vilket var avsikten med trepartsöverenskommelsen. Inför förhandlingen 2024 måste parterna enas om vilka faktorer som ska ingå. Om parterna inte kan enas om en transparent modell måste vi överväga andra alternativ i framtida hyresförhandlingar, säger vd Rikard Ljunggren i en kommentar.

Hur tycker ni på Hyresgästföreningen att trepartsöverenskommelsen har fungerat?

– Hyresgästföreningen har förhandlat utifrån den och utgått ifrån den. Vi har tyckt det har varit märkligt att de har bitit sig fast vid sitt utgångsbud under lång tid. Att de nu verkar ifrågasätta överenskommelsen som de precis har ingått är också lite märkligt, säger Jesper Lissmark.

Hur ser ni på nästa års hyresförhandlingar?

– Vi har haft fullt upp med att göra klart årets förhandlingar. Vi strävar alltid efter att det ska bli så rimliga hyreshöjningar som möjligt. Att inte alla kostnadsökningar ska vältras över på hyresgästerna. Hyresvärdarna måste också ta sin del av de ökade kostnaderna, säger Jesper Lissmark.

LÄS MER:Fortsatt oviss hyreshöjning för Mark bostads hyresgäster

LÄS MER:Västtrafik om kritiken: ”Vi har varit förberedda”

LÄS MER:Fritsla HK vinnare! – ”Jag blir stolt över föreningen och byn vi bor och verkar i”