Folkpool köper in sig i Viskan Spa

Skenande elpriser och räntor bromsade affärerna rejält för spabadstillverkaren Viskan Spa. Nu hoppas de vända utvecklingen tillsammans med nya partnern Folkpool.
– Vi kommer vara tillbaka under 2025, säger Johan Eriksson, vd för Viskan Spa.

ANNONS
|

Mitt emot Willys i Skene, i närheten av Kungsforsgallerian, ligger Viskan Spa AB. Sedan 2010 har de tillverkat Spabad i fabriken, alltså sådana stora, uppvärmda badbaljor man har utomhus. Ägare är Johan Eriksson och Charlotte Lindblad.

– Jag och Lotta jobbade på på ett företag som monterade massagebad men en sommar tänkte vi att det här kan vi göra själva, säger Johan Eriksson.

– Så vi sade upp oss. Men istället för att göra massagebad blev det spabad för utomhusbruk, säger han.

Sveriges enda tillverkare av spabad

Massagebad ska alltså inte förväxlas med spabad, det förstnämnda är den typ av större och lyxigare badkar man har i badrummet, ofta med festliga bubblor och massagestrålar.

– Vi märkte att marknaden för massagebad var på väg ner och det var ingen i Sverige som gjorde spabad. Vi tänkte att det borde vi kunna lösa själva, säger Johan Eriksson.

De demonterade ett spabad för att se hur man gjorde och efter en del ”trial and error” stod de ett tiotal år senare i en fabrik med cirka 65 anställda.

Galen efterfrågan under pandemin

– Marknaden växte med runt 10, 15 procent per år i Europa, sen var det helt galet under pandemin när det gick upp till det dubbla.

Men sedan kom 2022 med skenande elpriser, räntor och en orolig omvärld.

– Det totalbromsade då, det var verkligen en stupeffekt där.

Och av de 65 anställda blev inte många kvar.

– Vi har sagt upp väldigt många under sommaren och hösten, nu är vi nere på 25. Det tog helt stopp så vi var tvungna, säger Johan Eriksson.

Folkpool har köpt 50 procent av företaget

Nu har alltså moderbolaget till Folkpool AB, Folkpolarna, gått in och äger nu 50 procent av företaget.

– Vi har jobbat med att hitta leverantörer närmare oss i syfte att minska våra transporter, ha bättre kvalitetskontroll och ökad leveranssäkerhet, säger Benny Johansson, styrelseordförande i Folkpool i ett pressmeddelande.

– Jag och Lotta vill fortsätta att växa i den takten vi gjort men vi såg också att det fanns väldiga problem nu. Så vi valde att hitta en annan delägare som kunde gå in med både kunskap och kapital för att få en bättre utväxling längre fram, säger Johan Eriksson.

Ska tillverka annat varumärke

Rent praktiskt innebär det att Viskan Spa kommer att tillverka spabad för ett varumärke knutet till Folkpool i fabriken. I nuläget köper Folkpool in spabad från USA och nu kan alltså tillverkningen ske i Sverige.

– Ett tillverkande bolag vill ha volym, det ger stordriftsfördelar och bättrar på lönsamheten på många sätt, säger Johan Eriksson.

Men det kommer inte handla om att sikta på olika segment prismässigt.

– Vi är inte så duktiga på att göra de billigaste, vi har valt att satsa på kvalitet. Men de [Folkpool] kommer få sätta sin prägel själva.

Och trots de rådande tiderna, där just spabad pekats ut som stora energibovar, ser Johan Eriksson ljust på framtiden.

– Folkpools tillverkning kommer igång 2024 och jag tror att vi kommer vara tillbaka på samma nivå som innan under 2025. Då kommer vi också vara tillbaka på 65 anställda och 2026 ännu fler.

LÄS MER:Skolchef får fallskärm värd 702 000 kronor

LÄS MER:Lösning närmar sig för damm vid gamla sågverket

LÄS MER:Kommunalrådet om skadegörelsen