Franzéns textil om hur koranbränningar påverkar handeln

Flera muslimska länder har uttryckt sin fördömelse mot Sverige efter de koranbränningar som ägt rum under året. I en serie av reaktioner har flera svenska företag påverkats på flera sätt – och hot om olika typer av bojkott har varit aktuellt. Franzéns textil i Skene handlar både med Pakistan och Bangladesh.
– Man bevakar hela tiden, säger företagets grundare och vd Tommy Franzén.

ANNONS
|

Flera muslimska länder och ledare har fördömt Sverige och de koranbränningar som har ägt rum under året. Däribland har den svenska ambassaden i Irak stormats, och enligt den tyska nyhetsjätten Reuters hotade Irak att dra tillbaka den svenska telekomjätten Ericssons tillstånd att verka i landet. Hotet drogs dock tillbaka när företaget tog avstånd från koranbränningarna.

I Afghanistan har talibanstyret stoppat all svensk verksamhet i landet, och i Jemen har huthirebellerna stoppat import av svenska varor. I slutet av juli kallade bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) flera stora svenska företag till möte.

“Vi vet att det finns stater och aktörer som vill skada Sverige och svenska intressen. Jag har därför träffat flera svenska företag som bedriver verksamhet där vi sett starka reaktioner. Det gör vi för att vi vill veta mer om hur företagen ser på situationen,” skrev ministern i ett e-postmeddelande till DN.

Handeln har inte påverkats

Skeneföretaget och textilgrossisten Franzéns textil bedriver sedan en lång tid tillbaka handel med både Pakistan och Bangladesh. Företagets grundare och vd Tommy Franzén berättar för Mark-Posten att företagets handel med länderna inte har påverkats som en konsekvens av koranbränningarna, eftersom företaget endast köper varor från länderna.

– Vi som köper från muslimska länder märker ingenting, men jag vet att svenska företag som säljer till muslimska länder är mer utsatta. En av mina kollegor är svensk medborgare från Bangladesh, och det jag uppfattar är att svenska företag generellt tappar i omsättning på grund av det här, säger Franzén och tillägger:

– Det är inte positivt för Sverige att somliga beter sig så illa, och vanhelgar koranen och människors tro på det sättet. Det är tragiskt.

Följer ni utvecklingen och finns det risk att ni behöver flytta produktionen i framtiden, på grund av exempelvis koranbränningar?

– Man bevakar hela tiden. Vi har exempelvis också flyttat produktion från Kina till Pakistan, för att vi har lättare med transparens där. Vi har många fabriker i landet som vi jobbat jättelänge med.

Arbetat med Pakistan sedan 70-talet

Tommy Franzén berättar att hans familj har etablerade affärskontakter i Pakistan sedan 1970-talet.

– Det finns en textilindustri där som inte alls finns här i Sverige.

Förutom kvaliteten på de varor som Franzén importerar från både Pakistan och Bangladesh, finns det också andra fördelar med handeln. Det råder tullfrihet för båda länderna, detta av två helt olika anledningar. Tommy Franzén förklarar:

– Bangladesh är ett underutvecklat land och tullfriheten finns där som ett sätt att hjälpa landet. I Pakistan finns tullfriheten så att de inte krigar, kan man säga. Om det blossar upp konflikter i landet så kommer den tullfriheten att dras tillbaka.

Textilindustrin är en stor ekonomisk motor i både Pakistan och Bangladesh. Flera stora modeföretag massproducerar kläder i exempelvis Bangladesh. Medier har vid flera tillfällen belyst hur textilarbetare i de asiatiska länderna ofta är underbetalda, och jobbar i undermåliga arbetsmiljöer.

Franzéns textil är en av över 2 000 medlemmar i organisationen Amfori för att motverka detta. Amfori säkerställer att fabriker och verksamheter uppfyller många krav. De rör sig om bland annat arbetsförhållanden, lön och korruption.

– Vi jobbar med ganska så stora och vertikala fabriker. De tar hand om hela leveransen, från spinning och vävning till färdig produkt, säger Tommy Franzén.

LÄS MER:Nu ska Tygriket sluta elda upp tyger – nya EU-regler kommer

LÄS MER:Ekbergs städ omsätter runt 70 miljoner – Rut-avdraget blev det stora genombrottet

LÄS MER:Ludvig Svensson i Kinna är marknadsledande i världen – siktar på en miljard i omsättning