Han stoppade trafiken - nu väntar Skenebon på domen

Under sommaren och hösten har miljöaktivister genomfört flera uppmärksammade trafikblockader i Stockholm. En av dem som nu riskerar fängelse misstänkt för sabotage är Skenebon Viktor Jonsson.

ANNONS
|

Den 51 år gamla tvåbarnspappan har suttit häktad i två omgångar under hösten, i sammanlagt två månader.

– Det har känts jobbigt, man funderar ju på om det är värt det, säger Viktor Jonsson.

Ändå står han fast vid sin övertygelse. Klimathotet är i ett så kritiskt läge att det är viktigt att agera nu för att skapa så stor uppmärksamhet som möjligt.

– Det pågår ett massmord på planeten och det är det vi vill få fokus på. Det handlar inte om att stoppa bilarna på en viss väg utan om att vi måste ställa om i samhället.

Tidigare i år medverkade han vid en blockad av E4 som fick stor uppmärksamhet.

– Man anklagade oss för att ha hindrat en ambulans.

Efter den aktionen greps han och häktades misstänkt för sabotage.

Villkorligt dömd

24 oktober dömdes han till ett villkorligt fängelsestraff. Som en protest mod den domen genomförde han och en till aktivist en ny trafikblockad samma kväll. Detta är den senaste i en rad aktioner som genomförts av föreningen Återställ våtmarker.

– Det har aldrig hänt förut att några klimataktivister som demonstrerat med fredliga medel har blivit frihetsberövade. Jag var ju inte beredd på att bli häktad, säger Viktor Jonsson.

Det bildades en cirka 400 meter lång bilkö vid trafikblockaden på Centralbron 24 oktober.
Det bildades en cirka 400 meter lång bilkö vid trafikblockaden på Centralbron 24 oktober. Bild: Källa: Stockholms tingsrätt

Det var i rusningstid strax efter klockan 16 på eftermiddagen 24 oktober som Viktor Jonsson och en till aktivist satte sig på Centralbron i Stockholm med en banderoll emellan sig och blockerade trafiken. De hade förvarnat om aktionen vid en presskonferens tidigare på dagen och även haft kontakt med dialogpolis och räddningstjänst. Själv säger han att de blockerade ett körfält i två minuter eftersom polis var på plats nästan med en gång. Enligt åtalet tog hela ingripandet cirka sju minuter. Det bildades en 400 meter lång bilkö.

Åtalet gäller sabotage, ett brott som kan innebära ett fängelsestraff på som längst fyra år.

Blockeringen ska enligt samma åtal inte ha påverkat några utryckningsfordon. Följden blev att de två aktivisterna häktades på nytt. De åtalades på nytt misstänkta för sabotage eller försök till sabotage.

Verktyg för uppmärksamhet

Efter huvudförhandlingen 17 november släpptes de båda och Viktor Jonsson kunde åka hem till Skene och träffa sina barn.

– De har väl tyckt att det varit jobbigt att jag är frihetsberövad men jag har inte känt att de tycker det är fel.

Förstår du om vanliga människor som kör bil blir provocerade?

– Det är ett verktyg för att vi ska få uppmärksamhet och att regeringen ska agera. Det är inte slutmålet att irritera folk över att de får sitta längre i köer. Vi skulle helst slippa att sitta på en motorväg, varför skulle vi vilja det?

Viktor Jonsson har själv varit aktiv i miljörörelsen till och från i 30 år och säger att han har försökt påverka opinionen även med mer traditionella metoder.

Huvudförhandlingen fortsätter senare i november. Mark-Posten har sökt åklagaren för en kommentar.

LÄS MER:Lägenheterna i Kinna centrum har snart sålt slut

LÄS MER:Bristen på plåtslagare fick William att satsa på eget

LÄS MER:Emma Ågren har förvandlat spökhuset till sitt drömhus