Hotellägaren riskerar vite– kommunen kräver vaktbolag

Turerna med hotellet i Kinna fortsätter. Sedan förra året driver kommunen ett tillsynsärende mot ägaren för att få dem att rusta upp fastigheten. Nu överklagas det till länsstyrelsen.

ANNONS
|

Mark-Posten har tidigare skrivit om att kommunen inte tänker köpa det gamla stadshotellet i Kinna.

– Det känns inte relevant att använda skattepengar för att balansera upp ett dåligt köp hos ett privat företag, sa Tomas Ekberg (M) då.

Turerna har varit många. Efter att själva hotell- och nattklubbsverksamheten lade ner var det migrationsboende. Efter det har det stått tomt i flera år. Nu ägs hotellet av Urban Properties som ”förvärvar och utvecklar själva eller tillsammans med investerare kommersiella- och bostadsfastigheter samt mark.”

Ansatser har gjorts för att rusta upp men avbrutits. Nu pågår inget aktivt arbete med fastigheten, något som sticker i ögonen på många. Liberalerna har lagt fram en motion om att kommunen borde ta ansvar och köpa fastigheten.

Kommunen ser brister i säkerheten

Kommunstyrelsen har gjort det tydligt att så inte kommer att ske men försöker genom ett tillsynsärende som har pågått sedan 2022 få ägarna Urban Properties att agera.

– Har du hoppat på ett sådant här hus måste man hålla en säker standard på fastigheten, säger Tomas Ekberg (M).

Bygg- och miljönämnden har ålagt Urban Properties att åtgärda en rad punkter. Det handlar om ett atrium som saknar fallskydd, fönsteröppningar på andra våningen som måste sättas igen och att en brandstege ska tas bort för att obehöriga inte ska kunna ta sig in i byggnaden.

Vidare framgår i åtgärdsföreläggandet att staketet måste ses över, att tomten ska åtgärdas och att Urban Properties måste se till att rondering med vaktbolag sker tre gånger per dygn. Hotet är vite.

– Det blir ett litet nålstick men det här kommer hålla på till de gör något med det, skulle de välja att göra bostäder kommer jag applådera, säger Tomas Ekberg (M).

Ägaren har överklagat

Didrik Holm på Urban Properties som äger stadshotellet har överklagat beslutet till länsstyrelsen och är frågande till åtgärdsföreläggandet.

– Jag vet faktiskt inte varför de väljer att göra det nu, det är inget som driver på utvecklingen. Jag tror att kommunen och många invånare är besvikna, de försöker med de medel som de har till förfogande, så tolkar jag det, säger Didrik Holm.

Han menar att det inte är hans ansvar att personer gör inbrott.

– Det är inte en allmän plats, det är en privat enskild fastighet, om vi ägt ett torg hade det varit en annan sak. Jag överklagar inte för att jag tycker att det är principiellt kul utan för att jag tror att jag har rätt.

Inga planer på byggstart

Vad gäller exempelvis brandtrappan som Urban Properties ålagts av bygg- och miljönämnden att ta bort tror han att det står i strid med brandskyddsbestämmelser. Men det är nu upp till länsstyrelsen att bedöma.

– Det känns nästan som att vi kommer hinna byggstarta innan den här processen är färdig, säger Didrik Holm.

Planerna är nu att bygga om stadshotellet till bostäder men några konkreta planer om byggstart finns inte.

– Det är samma läge som sist, vi kommer jobba med det. Vi tjänar ingenting på att det bara står. Men nu har vi en väldigt kraftig lågkonjunktur vad gäller nyproduktion och det är jättetråkigt för oss.

Ångrar du ditt köp?

– Nja, nej, det finns det ingen poäng med att göra.

LÄS MER:Kommunen nobbar stadshotellet

LÄS MER:Pressad situation för badpersonalen på Kaskad

LÄS MER:90-årige Henrik predikade i Örby – på sin födelsedag