Pressad situation för badpersonalen på Kaskad

Under veckan har det varit möten mellan företrädare för personalen och ansvariga vid fritidsförvaltningen. Anledningen är att det nyrenoverade badhuset Kaskad fortfarande är underbemannat.

ANNONS
LocationSkene|
|

– Det påverkar medarbetarna och det påverkar arbetsmiljön negativt, säger Andreas Lybacken verksamhetschef för Fritid i Marks kommun.

Bakgrunden är att det inte fanns någon budget för att anställa personal när simhallen Kaskad öppnade efter att ha varit stängd under en längre tid. Några anställda hade hunnit sluta och eftersom den nya simhallen är större än den gamla så krävs det fler anställda.

Budgeten utökades för badhuset

Efter ett nytt beslut i kommunstyrelsen för ett par månader sedan fick simhallen budget för att kunna anställa fler badvakter och annan personal men det tar tid innan dessa är på plats, några av de nyanställda har till exempel uppsägningstid på sina gamla arbetsplatser.

– Rekryteringen går bra, vi hade över 60 sökande till de sex tjänster som vi annonserade ut, både interna och externa sökande. Flera har redan tecknat anställningsavtal och någon börjar redan i maj.

Det som gör att arbetsmiljön blivit pressad för de som redan är på plats och jobbar i badhuset är bland annat att det är svårt att hinna med arbetsuppgifterna när det är mycket besökare, exempelvis fredagar och lördagar.

– Vi förstår att det är ansträngt för medarbetarna. Vi ska se till att det finns förutsättningar att arbeta där även när det är ansträngt. Det har varit tufft flera gånger, säger Andreas Lybacken.

Under veckan som gått har han deltagit i möten om arbetsmiljön.

– Det jag tror att medarbetarna upplever är stress och en känsla av otillräcklighet. Den generella situationen med verksamheten är att det inte finns tillräckligt många medarbetare för att vi ska kunna erbjuda det vi vill kunna erbjuda.

Tekniska problem

Sedan finns det tekniska inkörningsproblem, exempelvis att varmvattnet i duscharna inte är stabilt. Det drabbar medarbetarna när de får ta emot klagomål från missnöjda besökare.

– Det har vi tyvärr inte kommit tillrätta med och det är vi otroligt besvikna över. Vi jobbar för att lösa detta.

Vad gäller personalsituationen är ambitionen att samtliga fasta tjänster ska vara tillsatta i augusti. Sedan behöver det även rekryteras vikarier. När den nyanställda personalen är på plats kan Kaskad även börja ha mer öppet.

– Det är från början av september som vi kan utöka öppettiderna. Mer än så vet vi inte idag.

Facket: ”Uppförsbacke redan från början”

Magdalena Fallqvist är ombud på Kommunals avdelning i Mark.

Enligt henne har facket varit på möten tillsammans med både personal och arbetsgivare, för att komma till rätta med situationen.

– Vi har varit ganska involverade från början. Vi har varit på möten ganska frekvent.

Enligt henne har kraven från politiken om tillgänglighet inte rimmat med personalsituationen. Rent konkret har det handlat om en hög stressnivå, viss övertid och förskjutna arbetstider.

– Det är mer utifrån att man känt att man inte räckt till. Man kan inte vara mer än på ett ställe.

Hon berättar att man har förståelse för allmänhetens önskan om en ökad tillgänglighet, men att facket sätter medarbetarnas miljö främst.

Enligt henne hade man från fackets sida sett att man hellre överanställt än att öppna för tidigt med färre personal.

– Det var en uppförsbacke redan från början. Det var fler personer när de stängde än när de öppnade igen. Lika många tjänster, men då var fler tjänster tillsatta.

– Det är yttre faktorer som gjort det svårt, man har inte kunnat rekrytera personer.

Magdalena Fallqvist, Kommunal.
Magdalena Fallqvist, Kommunal. Bild: Privat

Enligt henne har man nu kommit överens om att försöka anpassa verksamheten utifrån personalsituationen.

– Kan man inte ha full bemanning kanske man inte kan ha öppet vissa tider.

Parterna ska ha en avstämning i början på juni, men fram till dess har man kontakt på telefon och mejl, för att säkerställa att arbetet går framåt.

– På pappret ser det bra ut, men det ska omsättas i praktiken.

Apropå att man försöker rekrytera sex ytterligare personer säger hon:

– Arbetsgivaren har svarat upp. Man håller på att rekrytera, och förhoppningsvis blir det en bättre situation snart.

LÄS MER:Kaskad måste rekrytera för att kunna hålla mer öppet

LÄS MER:Platserna på badhuset Kaskad försvann på några minuter

LÄS MER:Beslutet: Läkarintyg ger rabatt på badhuset Kaskad